A fogorvostól való félelem az egyik leggyakoribb fóbia. Sokak számára egy kontrollvizsgálaton való részvétel is pánikra ad okot. Pedig korántsem kell, hogy rossz élmény legyen egy fogászati klinika meglátogatása. Ebben a cikkben bemutatjuk, milyen előkészületekkel kerülhetjük el az esetleges kellemetlenségeket. Tudd meg, hogyan érdemes felkészülni egy fogorvosi vizsgálatra!

Így kerülheted el a kellemetlenségeket a fogászati kezeléskor

  1. Nézz alaposan utána az orvosnak

Az első lépés a megfelelő szakember kiválasztása. Ehhez javasoljuk, hogy a fogorvos kiválasztása előtt ellenőrizd a páciensek által hagyott online értékeléseket. Ezt megteheted az alábbi felületeken:

  • Google My Business: Ehhez keress a klinika pontos nevére a Google-ben. Amennyiben az adott fogászat rendelkezik Google My Business fiókkal, egy külön panelban látni fogod az értékeléseket. Itt a felhasználók egy 5-ös skálán értékelhetik a helyet és írásos visszajelzést is hagyhatnak. A 4,5 feletti értékelés általában erős indikátor a megbízható és színvonalas szolgáltatásra.
  • Facebook értékelések: Számos fogászati klinika rendelkezik közösségi oldalakkal. Hasonlóan az előző példához, az üzleti Facebook oldalakon is olvashatóak értékelések. Érdemes ezeket is átböngészni és megismerni, hogyan értékelték más páciensek az adott szolgáltatót.
  • Fórumok és zárt csoportok: Hasznos lehet Facebook csoportokban és speciális fórumokon ellenőrizni a páciensek visszajelzéseit. Ez további információval szolgálhat a megfelelő fogorvos megtalálásához.
  • Baráti ajánlások: Végül pedig megkérdezhetjük ismerőseinket és barátainkat személyes tapasztalataikról.

A fenti módszerekkel biztosak lehetünk abban, hogy az elvárásoknak megfelelő klinikát választjuk. Ezzel sok jövőbeli fejfájástól óvhatjuk meg magunkat. A pozitív értékelések mellett fontos, hogy az adott kezelési területen jártas legyen a választott fogorvos. 

Ahogy az orvostudomány egyéb területén, úgy a fogászatban is számos specializáció létezik. A fogorvosok is szakosodhatnak speciális területekre, mint például a fogszabályozás,  fogágybetegség kezelése vagy esztétikai beavatkozások. Kezelésünk előtt érdeklődjünk a választott fogász vagy szájsebész szakterületéről – így biztosak lehetünk abban, hogy a megfelelő kezekbe kerülünk.

  1. Tartsd be a kezelés előtti előírásokat

Egyes kezelések előtt (pl. mintavétel a fogazatról) nem javasolt étkezni. Ennek oka egyszerű, a kezelés során ingerelhetik a nyelvcsapot, ami egyeseknél hányingert okozhat. Javasoljuk, hogy az időpontfoglaláskor kérdezd meg, milyen instrukciókat szükséges követni az étkezés és ivás kapcsán a kezelést megelőzően. 

  1. Moss fogat a kezelés előtt

Minden fogászati és szájsebészeti kezelés előtt szükséges alaposan megtisztítani szánkat és fogainkat. Ehhez elengedhetetlen a fogmosás, fogselyem és szájvíz használata. Amennyiben nem otthonról mész a rendelőbe, mindenképpen gondoskodj arról, hogy legyenek nálad a fogmosáshoz szükséges dolgok.

  1. Ellenőrizd milyen fizetési lehetőségek érhetőek el a klinikán

Tájékozódj előre a fizetési lehetőségekről és a kezelés várható költségeiről. A fogorvosi kezelések ára széles skálán mozog. Míg egyes kezelések csupán néhány 10 000 forintba kerülnek, addig mások akár 100 ezres tétel is lehet. Pár példa a várható költségekre:

  • Alacsonyabb költséggel jár: A fogkőeltávolítás, fogfehérítés és egyszerűbb foghúzás az alacsonyabb összegű beavatkozások közé sorolható. Általában 20 – 50 000 forint közötti összegbe kerülnek.
  • Közepes költséggel jár: A szájsebészeti beavatkozást igénylő foghúzás, előrehaladott állapotú parodontózis kezelése magasabb költségvonzatú. Rendszerint meghaladja a 100 000 forintot.
  • Magas költséggel jár: A fogszabályozás és fog implantátum árak elérhetik a több százezer forintot is. Így ezek általában a legdrágább fogászati beavatkozásoknak számítanak.

Kellemetlen helyzet lehet, ha a recepciós pultnál realizálódik, hogy nincs nálad elég készpénz vagy nem tudsz bankkártyával fizetni.

  1. Szükség esetén gondoskodj a fuvarról

Végül pedig ne feledkezz meg arról, hogy egy komplex beavatkozás után lehet, hogy kényelmetlenséget okoz a vezetés. Ilyen esetekben érdemes előre megtervezni a hazajutás módját. Amennyiben épp nem tud segíteni barát vagy rokon, aki hazafuvaroz a kezelést követően, érdemes lehet akár előre leadni a taxirendelést.

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogszakorvos

Dr. Németh Bálint szájsebész és fogorvos több mint 15 éves gyakorlattal rendelkezik. Hazai és nemzetközi szakképesítéseinek köszönhetően a legkorszerűbb megoldásokat nyújtja klinikáján. Egyebek mellett dento-alveoláris szájsebész szakorvos végzettséggel rendelkezik, így bátran fordulhatsz hozzá fogágybetegség, fogimplantáció és egyéb komplex szájsebészeti problémák esetén is. Pácienseinek fájdalommentes kezelést kínál a legmodernebb anyagok és eljárások alkalmazása mellett. A felszerelt fogászat Buda jól megközelíthető részén várja a pácienseket. Bízd profi és tapasztalt szakemberre kezelésed!

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: drnemethbalint.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.