Ha rádiócsatornákról van szó, a többség általában két típust ismer: az állami fenntartású, közmédia alá tartozó adókat, és a kereskedelmi csatornákat, melyek mögött egy-egy cég vagy cégcsoport áll.

Ezeknél jóval kisebb halmaz az úgynevezett nonprofit rádióké, amik bár az államtól függetlenül működnek, mégsem a bevételszerzés a céljuk. Idetartozik például a MyOnlineRadio oldalán hallgatható Hobby Rádió is. 

Kultúra és szociális ügyek a középpontban

Az említett Hobby Rádió már csak azért is különleges, mert tematikáját illetően a kulturális hírek, más rádiókban nem hallható zenei felvételek és a szociálisan hátrányos helyzetű emberek életének bemutatása áll a középpontban.

Ezen az adón rendszeresen hallhatunk például színházi és koncertközvetítéseket, kulturális, művészeti magazinműsorokat, de a közélet, az oktatásügy, az egészségügy is gyakran szerepel a témák között.

Mindemellett természetesen a jó zenék sem hiányozhatnak a kínálatból, ezen a téren pedig igen vegyes a felhozatal: a klasszikus rock- és popslágerek mellett funky, disco, illetve az újabb pop és rock szerzemények is rendre felcsendülnek a csatornán. 

A riportműsorokban rendszeresen szerepelnek alapítványok, civil szervezetek munkatársai, de híres színészek és zenészek is gyakran ülnek a mikrofon mögé, akiktől az interjú ideje alatt a hallgatók is kérdezhetnek. 

Az esélyegyenlőség nevében

A hátrányos helyzetű embereket nem véletlenül nevezik így, ugyanis ők sajnos rengetegszer tapasztalják, hogy nem ugyanazokkal az esélyekkel indulnak az életben, mint sokan mások. 

Jó példa erre, ha valaki látás- vagy mozgássérült. Nem csupán a munkaerőpiacon ütköznek nehézségekbe, hanem a mindennapi életben is, hisz nem kapják meg azt a támogatást, amire szükségük van.

A Hobby Rádióban azonban nem hátrány, ha valaki vak vagy kerekesszékben ül. A stábban ugyanis több ilyen munkatárs is tevékenykedik, akik testi fogyatékosságuk ellenére kitűnően végzik a dolgukat. Ezek az emberek mindenkinél jobban tudják, mit jelent hátrányos helyzetűnek lenni, és a rádió műsorában igyekeznek is felhívni a figyelmet arra, hogy a hozzájuk hasonló embereknek milyen kihívásokat okoznak a mindennapok.

A rádió csapatának minden állandó tagja rendelkezik már hasonló területen szerzett gyakorlattal vagy szakképesítéssel – található köztük webmester, programozó, DJ és újságíró is. 

Önkéntes munka

Mivel a rádió nonprofit elven működik, ezért nincsenek fizetett reklámblokkok, a stáb tagjai pedig önkéntesként, szabadidejükben dolgoznak. 

Ez viszont nem akadályozza meg őket abban, hogy színvonalas műsort készítsenek, hisz nekik ez egy igazi “szerelemprojekt”, amit szívből, nem pedig anyagi haszonszerzés céljából végeznek. 

Sőt, a rádió pályakezdő fiataloknak is lehetőséget biztosít némi gyakorlat szerzésére. Médiaszakos egyetemi hallgatóknak szakmai gyakorlatként is kiváló opció, középiskolás diákoknak pedig az itt töltött idő elszámolható az érettségihez szükséges önkéntes szolgálatként.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: myonlineradio.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.