A házasság intézménye és megítélése az elmúlt évszázad alatt jelentősen átformálódott, de továbbra is a társadalom egyik alappillérét értjük alatta mind gazdasági, mind szociológiai szempontból. A házasságkötés menete ugyan nagyrészt kötött – hiszen jogi feltételei vannak, konkrét lépések szükségesek hozzá -, az ideje és módja azonban sokban változott, ez pedig a hagyományos családmodellre is kihatással van.

Mi történt a házasság intézményével?

A XX. század társadalmi változásai és egyenjogúsági mozgalmai magukkal hozták a családmodell átalakulását is. Azáltal, hogy a nők előtt megnyílt az út a tanulásra, karrierépítésre, szerepkörük is jelentősen bővült. Korábban elképzelhetetlen módon ma már rengeteg nő helyezi előtérbe a karriert, mielőtt belevágna a családalapításba.  Emiatt a házasságkötések ideje is kitolódott.

Az új családi együttélési formák elterjedésével pedig a házasság fontossága is csökkent némileg, ezáltal a hagyományos családmodell is visszaszorulóban van. Sokan vállalnak gyereket házasság nélkül vagy akár egyedül is. Arról nem is beszélve, hogy sok országban – például hazánkban – az azonos nemű pároknak nincs lehetőségük házasodni. A házasságkötés feltételei ugyanis országonként eltérőek lehetnek a helyi szabályozásnak megfelelően.

Miként gondolkodnak a mai fiatalok a házasságkötés menetét illetően?

Erre a kérdésre volt kíváncsi az Esküvő Online esküvőszervező portál is, amikor elkészítette a több, mint 1000 fiatal részvételével zajló Esküvőkutatást.

A válaszadók – akik között egyaránt voltak menyasszonyok, vőlegények és friss házasok – átlagos életkora 26 év volt – ezek szerint tehát annyira nem is tolódott ki az esküvő időpontja, A kutatásból kiderül, hogy a válások számának növekedése és a családalapítás idejének későbbre tolódása ellenére a legtöbben továbbra is szorosan összekapcsolják az esküvőt és a gyermekvállalást. A válaszadók fele jelölte meg a gyermekvállalást, mint a házasságkötés motivációs faktorát, valamint 65%-uk csak az esküvő után szeretne gyermeket.

Érdekesség, hogy az online világ térhódításával is a hagyományos csatornákon ismerkednek a fiatalok. A válaszadók negyede baráti kapcsolatain keresztül ismerte meg későbbi párját, 17%-a iskolában, 12%-a munkahelyen és 14%-a egy szórakozóhelyen. A társkereső alkalmazással ismerkedők aránya mindössze 13%.

A teljes kutatás elolvasható az Esküvő Online oldalán: így alakul a házasságkötés Magyarországon 2020-ban.

Támogatott tartalom. Ha ön is szeretne ilyent, Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő hírportálján, akkor kattintson ide!