A schengeni közös utazási térségbe való horvát felvételre tesz ma javaslatot az Európai Bizottság. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy amennyiben a javaslatot az Európai Tanács elfogadja, a felvétel napjától a horvát-magyar határon megszűnne az ellenőrzés.

A Bizottság kedden azt fogja javasolni, hogy vegyék fel Horvátországot a schengeni övezetbe. Horvátországot egyébként már régebb óta „schengen-közeli” országként tartotta nyilván az EU, a felvételi javaslathoz szükséges utolsó hiányzó elem az volt, hogy az ország alkalmazza a schengeni szabályokat „a külső határok igazgatásában”. A Bizottság értékelése szerint mára ez is teljesült – írja a Porfolio.hu.

A felvételhez az Európai Tanács egyhangú hozzájárulása szükséges. Vagyis a szakértői szintről még politikai szintre kerül a kérdés, így még lehet egy kicsit találgatni, hogy a bizottsági véleményt magáévá teszi-e az állam- és kormányfőkből álló testület.

Évente legalább 500-600 ezer magyar utazik a horvát tengerpartra, ezért nagyon sokan örülni fognak, ha megszűnik a határellenőrzés és megállás nélkül roboghatunk az Adriára.

A schengeni térség jelenleg 26 európai országból áll, nincs köztük határellenőrzés. Ilyen például a magyar-szlovák vagy a magyar-osztrák határ is.

Kiemelt kép: illusztráció