Veszélyes betegséget terjesztő kullancsok tűntek fel Magyarországon. A hyalomma kullancsok jól látnak, gyorsan szaladnak, könnyen üldözőbe veszik az áldozatukat, akár egy embert is. A krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatják, hazai megtelepedésüket a klímaváltozás segíti. Egy túrázás után nagyon alaposan át kell nézni a ruházatot és a testhajlatokat.

Afrikából hozzák a madarak

Az új kullancs a hyalomma, Afrikából a madarakkal érkezett hozzánk és az egyre melegebb klíma miatt jól érzi magát nálunk is. Spanyolországban vannak olyan területek, ahol szabályosan felugrálnak az emberekre ezek a vérszívók. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Jól látnak és gyorsan mozognak

A hyalommák rendkívül jól látnak, testük a félcentis méretet is meghaladhatja, négy pár lábuk pedig ugyanilyen hosszú: olyan gyorsan futnak, mint egy hatalmas hangya, és ezt ki is használják.

Vérzéses láz

Ezek a vérszívók egészen mások, mint amiket megszoktunk: kiváló a látásuk, és mivel nagyok, gyorsak, képesek üldözni áldozatukat, emellett pedig a krími-kongói vérzéses láz kórokozójának hordozói. A betegség egyes gócpontokon 30 százalékos halálozással jár – írja a 24.hu.

“Megrohantak minket a kullancsok”

„Egy természetvédelmi területen kiszálltunk a terepjáróból, és ahogy a lábunk földet ért, megelevenedett a talaj. Dinnyemag méretű kullancsok tucatjai rohantak meg minket, mint a horrorfilmekben a pókok.” – mesélte Földvári Gábor biológus egy spanyolországi tanulmányútról a portálnak.

Egyre többet találnak

A klímaváltozással járó enyhe telek lehetővé teszik, hogy a mérsékelt égövre véletlenül eljutó egyedek túléljenek és esetleg megtelepedjenek. Felnőtt Hyalomma példányokat találtak már Németországban, Csehországban, Svédországban, és egy esetben hazánkban is kimutatták.

Somogyban teheneken találtak ilyeneket

2011-ben Somogy-megyei szarvasmarhákon azonosítottak az Állatorvostudományi Egyetem kutatói két felnőtt Hyalomma rufipes példányt. A krími-kongói vérzéses lázat nem mutatták ki bennük, de ez a betegség nem ismeretlen Magyarországon.

Célpontjuk az ember is

A horrorkullancsok terjedését nagyban segíti, hogy úgynevezett kétgazdás kullancsként hatalmas távolságot képesek megtenni egyetlen gazdaszervezetre akaszkodva. Felnőtt állapotukban méretesebb állatokat szemelnek ki maguknak, így válik célpontjukká az ember és nagytestű háziállatai is a kutyától a szarvasmarháig.

Halálos betegség

A krími-kongói vérzéses lázat terjeszti ez a szörnyű kullancs. A vérzéses láz esetén a panaszok 1-13 nappal a fertőzés után jelennek meg: ingerlékenység, magas láz, hátfájás, ízületi fájdalom. A betegség előrehaladtával gyakori orrvérzések és véraláfutások jelennek meg. Egyes járványos gócpontokon a halálozási arány a 30 százalékot is elérheti. A LikeNews.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Hyalomma-rufipes, avagy a horrorkullancs – Forrás: nau.ch