Horrorsztorikat mesélnek a volt alkalmazottak: háború robbant ki a Veresegyházi Medveotthon régi dolgozói és az intézmény vezetője között.

A volt állatápolók szerint fontos szabályokat hágnak át a medveotthonban, ami az emberéleteket is veszélyeztette – nem csoda, hogy nemrég egy oroszlán is kiszökött, halálra rémítve a látogatókat. A Ripostnak az állatkert vezetője is megszólalt.

„Medveotthon, ahol az állatok boldogan élnek!” – hirdetik a veresegyházi medveotthon honlapján, ám a lapunknak nyilatkozó volt alkalmazottak rémtörténeteket mesélnek és állítólagos szabálytalanságok tömegéről számolnak be, sőt, fotókat is adtak lapunknak az esetekről.

Állítják: a kifutóban nyúzták le a medve bőrét

Csak a véletlenen múlt a volt gondozók szerint, hogy a látogatók nem látták, amikor a Veresegyházi Medveotthonban az udvaron megnyúznak a gondozók egy termetes medvét. Szerencse, hogy macikat néző gyerekek nem tévedtek arra…

„Ilyet még életemben nem láttam!” – mondta a lapnakTúri Péter, az állatkert volt gondozója.

„Én úgy tudom, ez egy öreg medve volt, amit a társa ölt meg, amikor összeverekedtek. Ott helyben megnyúzták és elvitték a bundát preparálásra. A testét valahová elvitték, de nem derült ki, hová…”

Végzettség nélküli gondozók dolgoznak az állatkertben?

Azt gondolná a látogatók többsége, hogy a hatalmas medvéket, farkasokat, és oroszlánokat szakképzett gondozók látják el, így nekünk nem is kell aggódnunk azon, hogy bármi baj is történhet. A volt gondozók szerint ez tévedés…

„Ha valaki be akart kerülni a medveotthonba dolgozni, bőven elég volt, ha ismertek valakit a fontos emberek közül…” – mondta tovább Péter.

„Sokáig dolgoztam az állatkertben, volt időszak, hogy csak egyetlenegy embernek volt papírja arról, hogy ő gondozó. A többiek be se tehették volna a lábukat a vadállatokhoz…”

Állítólag eltussoltak egy oroszlántámadást is

„Az egyik alkalmazottnak volt a névnapja, amit a főnökkel együtt megünnepeltünk. Csak úgy folyt az alkohol, sokan ittak, pedig utána még vezetniük is kellett…” – folytatta Péter.

„Ezután visszamentünk dolgozni, és néhány perc múlva rohantak hozzám, hogy nagy baj van, mert az egyik kollégánk részegen benyúlt egy felnőtt oroszlánhoz, és az megmarta a karját. A srác meg akarta simogatni az oroszlánt, de az valószínűleg megérezte a tömény alkoholszagot, és megtámadta. Mire felmentem, ömlött a vér a kezéből. Senki sem hívott mentőt, elvitték valami ismerős orvoshoz. Ezért nem lett belőle ügy, mert „fű alatt” megoldották az egészet.”

Amelyik állat kiszökik, azt megölik?

Állítólag több elhullott állat is volt a veresegyházi medveotthonban, amit a vadállatokkal etettek meg, de vannak olyanok is, amik egyik napról a másikra nyomtalanul eltűntek.

„A legnagyobb szívfájdalmam, amit az ormányos medvékkel tettek” – meséli idegesen Péter.

„Volt 9 ormányos, amikor ott dolgoztam. Sokszor kiszöktek, ezért villanypásztort szereltek fel a kifutójukban. Nagyon szerettem őket, de amikor nemrég ott jártam, akkor már csak 5 darab volt. Rákérdeztem, hogy mégis hová tűntek… Ekkor mondták el, hogy „néhány újra kiszökött, amiket el kellett intéznünk!”

Állítólag kísérleti nyulakkal etetik a medvéket

„Egy helyi pékségből szokták hozni zsákokban azokat a penészes péksüteményeket, amiket nem tudtak eladni” – vette át a szót Vágó Richárd gondozó.

”Rengetegszer fordult elő, hogy ezeket ki kellett adnunk az állatoknak. A nyulakat pedig egy ismerős hozza, és úgy tudom, egy kísérleti telepről származnak. Szerintem csak idő kérdése, hogy valamelyik állat megbetegedjen ezektől.„

Úsznak a koszban és az ürülékben az állatok

„Áldatlan állapotok vannak az állatok kifutóiban. Koszban és ürülékben mászkálnak és fekszenek” – mondja Kolonits Attila, az érdi Noel tanya tulajdonosa.

Az igazgató tagadja a vádakat

Az ügyben a Ripost megkereste a Veresegyházi Medveotthon vezetőjét, Kuli Bálintot, akit telefonon sikerült kollégánknak elérnie. Szerinte hazugság minden, amit a gondozók állítanak.

„A medvét valóban megnyúzták, de nem a kifutóban” – kezdte.

”Egy szűcsnek adtuk oda, akinek filmforgatásra kellett. Ő engedélyeztetés után elvitte. Az etetésük ügyében is hazudnak! A pékség az enyém, onnan hozzuk nekik a péksüteményeket. Sosem kaptak penészeset vagy rohadtat. Az pedig, hogy kísérleti nyulakat kapnak az állatok, szintén hazugság, egészséges nyulakat adunk nekik… Névnapi buli valóban volt, de csak munkaidő után! A srác meg akarta simogatni az állatot, ami nem megharapta, hanem a szemfoga felsértette a karját. Még csak össze se kellett varrni!” – mondta, majd amikor az állítólagos részeg buliról kérdezt a lap, lecsapta a telefont.

Kiemelt kép: Illusztráció