Speciális szimulációs szobában gyakorolják az orvosok, ápolók és egészségügyi szakemberek hogyan kell ellátni a koronavírussal fertőzött betegeket. A Debreceni Egyetem a napokban indította el az intenzív terápiás képzését, ahol életszerű körülmények között válhatnak rutinszerűvé a szükséges eljárások. A cél, hogy az egészségügyi dolgozók úgy lássák el a betegeket, hogy közben ők ne fertőződjenek meg.

Speciális védőmaszk, szemüveg, sapka, vízlepergető köpeny és lábzsákok. Ezek az eszközök mind szükségesek ahhoz, hogy az egészségügyi szakdolgozók biztonságosan láthassák el a koronavírussal fertőzött betegeket.

Nem csak a beöltözést, hanem a védőfelszerelések levételét is el kell sajátítani ahhoz, hogy elkerüljék a fertőződést, és később másokat se veszélyeztessenek. 

Speciális eszközök és eljárások szükségesek a betegek lélegeztetéséhez is, hiszen ilyenkor a kórokozó könnyen terjed.

A Debreceni Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszéke most indított képzésén ezeket az eljárásokat is elsajátíthatják a résztvevők. 

Az orvosok, ápolók és szakdolgozók egy szimulációs szobában, életszerű körülmények között gyakorolhatják hogyan kell a koronavírussal fertőzött betegeket megfelelően ellátni úgy, hogy közben ők is biztonságban legyenek.

„Takarófóliát is tudunk használni, amelyik mielőtt még a teljes légzés leállna és esetleg köhögne a beteg, az a cseppfertőzésnek a lehetőségét csökkenti, plusz ezentúl, ha már a tubus benne van a betegben, a lélegeztetés alatti speciális manővereket, amelyek a légúti eszközöknek a megnyitásával járnak, úgy kellene elvégeznünk, hogy a tubusból minél kevesebb váladék szóródjon szét, ennek is megvannak a maga technikái” – mondta a dehir.hu-nak dr. László István, az oktatási team vezetője.

Kiemelt kép: gyakorolnak az orvosok a Debreceni Egyetemen – Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt