Egy háziasszony hűtőjében mindig van darált hús. Ez az az alapanyag, amely egy igazi Joker a konyhában, hiszen rengeteg étel elkészíthető vele. Ám nem mindegy, hogy a boltban vesszük, vagy otthon daráljuk, ahogyan az sem, hogy hogyan tároljuk a fagyasztóban!

Egy kezdő háziasszonynak ritkán van otthon húsdarálója és ha még lenne is, lássuk be, elég macera elővenni, használni és elmosogatni. Az otthoni darálás mellett szól viszont, hogy sokkal szélesebb lesz a választék (a boltban általában csak disznó- vagy marhahús kapható darálva), és garantáltan szép, friss húsból dolgozhatunk.

Elkészítés

Ha van kézi vagy elektromos szerkentyűnk, jó megoldás, ha egyszerre veszünk egy nagyobb adag húst, alaposan megmossuk, leszárítjuk, ledaráljuk, és kis adagokban lefagyasztjuk. Ha van kicsi aprítógépünk, azzal is tudunk darálni: a húst felkockázzuk és több kis adagban pépesítjük. Könnyen romlik, tehát nagyon vigyázzunk, hogy mindig megfelelően hűtsük.

Amennyiben készen vesszük ezt az alapanyagot,  akkor csak megbízható hentesnél tegyük, lehetőleg ne előre daráltat, hanem vegyünk egy darab tőkehúst, és daráltassuk le vele. A darálékba némely hentes szeret mindenféle bizonytalan korú húscafatot meg jó sok mócsingot belevegyíteni.

A nagy élelmiszer-áruházakban a csomagoláson rajta van a zsírtartalom, a gyártási és a lejárati idő, ne felejtsük el tanulmányozni. Ha nem járt le a szavatossági idő, de nem tetszik a hús színe, ne vegyük meg!

Tárolás

A nyers darálthús 1-2 napig tartható a hűtőszekrényben és 3-4 hónapig a fagyasztóban.

Kiemelt kép: illusztráció