Sokan azt gondolják, hogy csak meg kell csípni a lottófőnyereményt és minden megoldódik. Ha nem készülünk fel lélekben arra, hogy egyik pillanatról a másikra gazdagok leszünk, akkor nagy bajunk lehet a sok pénzből. Egy vállalkozás életében is gondot okozhat a hirtelen jött nagy bevétel.

Szakemberek szerint a jó megoldás az lehet, ha a lottónyeremény tulajdonosa nem szabja át azonnal az életét, például nem mond fel már másnap a munkahelyén. Maradjon akár ingyen is, ugyanis a munka nemcsak pénzkereseti lehetőség, de az egyik legfontosabb szociális tér is, amely nélkül a többség elszigeteltnek és értelmetlennek érzi az életét.

A legjobb az, ha egy darabig minden megy tovább, és a nyertes ad magának néhány hónap gondolkodási időt, hogy rájöjjön, mit akar, és mit nem akar megtenni az ölébe hullott vagyonnal.

Ahogy azt korábban itt a LikeNews.hu portálom megírtuk Magyarországon, de a nyugati világban is sok embernek okoz problémát a pénz kezelése: akkor is, ha kevés van belőle, akkor is, ha sok. Számos példa van arra, hogy még az átlagnál jobb fizetések mellett is hónapról hónapra él valaki, és ha egy nagyobb kiadás éri, beüt a krach. A pénzzel való bánást akkor sem tanulja meg magától, ha hirtelen milliomos lesz.

Az átgondolási időre azért is nagy szükség van, hogy leülepedjen az „elmegyek és veszek két Ferrarit és egy házat a Bahamákon” érzés. Ehelyett olyan dolgokon kell elgondolkodni: ki vagyok én, mit akarok az élettől, boldog lehetek-e munka nélkül.

Ha ezen az elemi pszichológiai teszten − néhány hét gondolkodás után − túl van valaki, kezdődhet a matek: mire akarok költeni, mire nem, kinek akarok adni, kinek nem? Ezután lehet pénzügyi szakemberhez fordulni, hogy a nagy pénz ne olvadjon hamar el – írja a Napi.hu.

A vállalkozásoknak is gondot okozhat a gyors felfutás

Ami az embereknél a hirtelen jött gazdagság, az a cégeknél a gyorsan jött siker. A vállalkozások jelentős része bukik bele a gyors növekedésbe, a bővülő ügyfélkörbe. Az akklimatizálódás egy cégnél is fontos: a különböző életszakaszokban mindig lennie kell nyugalmi időszakoknak, egy vállalkozásnak elsősorban a stabilitásra és a folyamatos növekedésre kell törekednie.

Jellemző hiba, hogy a cég a több munkával járó fellendülés közben új embereket vesz fel, de nem strukturálja át szervezetét. A vezetők érzik, hogy sok a munka, de nem tudják pontosan, hová is kellene az új ember.

Probléma lehet az is, ha kapacitásához képest túl sok megrendelést „vállal be” egy cég. A pluszmegrendelés először többletköltségekkel − nyersanyag, munkaóra, újabb gép beállítása − jár, ehhez pedig saját forrás kell.

Mindig fel kell tenni a kérdést, hogy a gyors növekedés fenntartható-e. A sikert pedig ugyanúgy elemezni kell, mint a kudarcot, és bár nehéz, óvatosnak kell maradni. Tudni kell egy-egy fázisban stabilizálódni, akklimatizálódni és csak utána továbblépni felfelé.

Kiemelt kép: illusztráció