A tavaszi fagyok miatt látványos védekezésbe kezdtek a Balatonnál, hogy megmentsék az éppen virágzó barackfákat a hidegtől.

Fagyos reggelek, kora tavaszi délutánok – így jellemzi az Időkép előrejelzésében az elkövetkező napokat. Ez az időjárás betesz a virágzó gyümölcsfáknak, különösen a barackra nézve veszélyes.

Balatonvilágoson az egyik kajsziültetvényt több száz fáklyával melegítették, hogy így tartsák a fák körüli hőmérsékletet egy picit nulla fok felett.

Az előrejelzés szerint szerdán kevés felhő lesz felettünk, sokat fog sütni a nap, csapadék nem várható. A légmozgás mérséklődik, csupán délen élénkülhet meg helyenként a szél. Fagyosan indul a nap, az északi völgyekben -9, -10 fokig süllyedhet a hőmérséklet, délután pedig 7-12 fok várható.

Csütörtökön napos, csapadékmentes időre számíthatunk, csupán keleten takarhatják el időnként felhők a napot kis időre. A délies szél északon, északnyugaton lehet élénk. Reggel még országszerte fagyhat, délután 10-14 fokot mérhetünk.

Pénteken egy gyenge hidegfront hoz többfelé feltámadó északnyugati szelet, de csak egy-egy helyen fordulhat elő futó zápor. Lehűlést ekkor még nem hoz a front, délután 12-17 fokra van kilátás. Szombaton a kissé szeles időben északon és északkeleten fordulhat elő egy-egy futó zápor. Napközben 10-15 fokot mérhetünk.

Fotók: Barackültetvény melegítése Balatonvilágoson – Fotó: MTI/Varga György