A használaton kívüli házakat és lakásokat érdemes kiadni, hiszen néhány feltétel teljesülése esetén a kiadás kifizetődő. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy vállalkozóként mire kell figyelni az ingatlanok bérbeadása során.

Ha egyéni vállalkozóként adják ki az ingatlant, akkor a választott adózási mód szerint kell megállapítani a jövedelmet. Egyéni vállalkozóként lakáskiadás esetén választható például a vállalkozói szja vagy az átalányadózás. Fontos, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységi körök között szerepeljen az ÖVTJ 6820 kezdetű tevékenységi kör.

A bevételről számviteli bizonylatot kell kiállítani

Természetesen egyéni vállalkozóként kizárólag olyan ingatlant lehet bérbe adni, amely szerepel tárgyi eszközként az egyéni vállalkozásban. A bérbeadásból származó bevételről minden esetben számviteli bizonylatot kell kiállítani, például számlát vagy bevételi pénztárbizonylatot. Vajon megéri egyéni vállalkozóként kiadni az ingatlant? 

Abban az esetben igen, ha nem főfoglalkozású egyéni vállalkozóról van szó és átalányadózó. Ugyanis ebben az esetben, ha az éves összes bevétel nem éri el a minimálbér tízszeresét, amely kétmillió forintot jelent 2022-ben, akkor nem kell szja-t, tb-t és szochót fizetni, csupán iparűzési adót és kamarai hozzájárulást.

Tételes költségelszámolás és 10% költséghányad

Nem véletlen, hogy jelenleg népszerűbb magánszemélyként az szja szabályait alkalmazva kiadni az ingatlant. Ebben az esetben a jövedelmet kétféle módon lehet megállapítani: alkalmazható a tételes költségelszámolás és a 10% költséghányad is.

A tételes költségelszámolást akkor érdemes választani, ha kevés a bevétel és sok a költség, ugyanis a bevételből le lehet vonni azokat a költségeket, amelyek felmerültek a kiadás során. Például levonható a felújításra szánt keret. A kiadást azonban minden esetben számlákkal kell igazolni. A 10% költséghányad alkalmazása egyszerűbb, ebben az esetben a jövedelemből le kell vonni 10 százalékot, és a fennmaradó bevétel után kell megfizetni a 15 százalék szja-t. Szóval az adóalap a bevétel 90 százaléka ebben az esetben. Ha mégis vállalkozóként adják ki az ingatlant, fontos tudni, hogy alanyi adómentesség esetén, az alanyi adómentes keretet csökkenti a bérbeadás bevétele.

Nem bérbeadásának számít, hanem szálláshely-szolgáltatásnak

Hazánkban is népszerű az Airbnb szolgáltatás, amelynek során rövid időre lehet kiadni az ingatlant. Azzal fontos tisztában lenni, hogy ez nem bérbeadásának számít, hanem szálláshely-szolgáltatásnak. 

Ebben az esetben a már említett két adózási forma mellett a tételes átalányadózás is választható, ha a rövid távú lakáskiadásból származó bevétel nem több 12 millió forintnál, és 3 ingatlannál nem többet adnak ki. Erre a két feltételre figyelni kell, ha szálláshely-szolgáltatásról van szó, és a tételes átalányadózásra esett a választás.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.