A mai megjelent koronavírus adatokból kiderült, hogy habár többségében idős, krónikus betegek az áldozatok, sajnos néhány fiatal beteg is életét vesztette.

A legfiatalabb egy 24 éves férfi

Elhunyt egy 24 éves férfi, aki gyermekkori autizmussal és mentális retardációval küzdött.

Egy 39 éves nő is az áldozatok között

Egy 39 éves nő szintén a járvány áldozata lett, nála is mentális retardáció volt feltüntetve betegségként.

Többen is meghaltak a 40-es korosztályból

Meghalt egy 42 éves férfi, aki  magas vérnyomással, cukorbetegséggel, elhízással a porckorong sérvvel küzdött, valamint egy 44 éves nő, aki asztmás volt, valamint magas vérnyomással, cukorbetegséggel, epepanaszokkal és kóros elhízással küzdött. Két 46 éves férfi is elhunyt, egyiküknek pangásos szívelégtelensége volt, a másikuk pedig véralvadási zavarral, tüdõembóliával, mélyvénás trombózissal és stroke-kal küzdött. Egy 47 éves férfi is az áldozatok között van, cukorbeteg volt, valamint magas vérnyomással küzdött – írja a koronavírus tájékoztató oldal.

Ismét rengeteg új fertőzött

6697 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 250 278 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 162 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5868 főre emelkedett.

Növekszik a gyógyultak száma

A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 71 682 fő, az aktív fertőzöttek száma 172 728. Az aktív fertőzöttek 19%-a, az elhunytak 22%-a, a gyógyultak 24%-a budapesti. 7709 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 656-an vannak lélegeztetőgépen.

Átgondolnák a vásárlási idősávot

A koronavírus-járvány miatt bevezetett, az idősek számára fenntartott kétórás védett vásárlási idősáv újragondolását javasolja a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete december 11. után, mivel arra számítanak, hogy az ünnep előtti rohamban több feszültséget szül majd a mindennapos korlátozás.

A 65 év felettiek nem csak az ő sávjukban vásárolnak

Bubenkó Csaba, a szakszervezet elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta: javasolják, vegye fontolóra az operatív törzs, hogy fenntartja-e december 11. után is az időseknek nyitott időszakot, mivel láthatóan bővül az ünnepek előtti látogatottság a boltokban, miközben a 65 év felettiek nem csupán ebben a napszakban járnak vásárolni.

Nagy a forgalom karácsony előtt

Bubenkó Csaba beszélt arról is, decemberben délelőttönként is erősebb az átlagnál a forgalom, és szerepet játszik az is, hogy a szokásosnál sokkal hamarabb zárnak a boltok, nem lenne jó, ha a generációk között újabb vitákat szülne a korlátozás – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

Kevesebb embert engedjenek be egyszerre a boltba

Eddig elérte célját a kizárólagosság, ám ha visszaengednének minden vásárlót, és inkább a kötelező védőtávolság elve szerint, az összlétszám és az üzletméret alapján szabályoznák a látogatásokat, jobban eloszlana a napi tömeg – tette hozzá.

Kiemelt kép: MTI