Március 28-tól, szombattól hatályosak azok a legfrissebb kormányzati rendelkezések, melyeket a koronavírus-járvány terjedésének visszaszorítása érdekében hoztak meg. Megmutatjuk, milyen kéréseik vannak vásárlóikhoz az egyes magyarországi boltláncoknak a biztonságos kiszolgálás érdekében, akár azért, mert a vásárló idősebb korosztályba tartozik, akár másból kifolyólag.

A járvány visszaszorítása érdekében elengedhetetlen, hogy minél kevesebben hagyják el az otthonukat, minimálisra csökkentve ezzel az egymás közötti érintkezések számát. A hatályos kijárási korlátozásokat is az alapján alakították ki a döntéshozók, hogy ezt elősegítsék vele, de ne lehetetlenítsék el a legalapvetőbb szükségletek kielégítésének lehetőségét. A felelős magatartás része az is, hogy az élelmiszerboltokat is csak a szükséges esetben, a lehető legritkábban keressük fel, életkortól függetlenül, hiszen ezzel magunkat és embertársainkat is védjük, nem utolsó sorban a boltban dolgozókat is – írja az Origo.

A nagyobb áruházláncokra, drogériákra, gyógyszertárakra az idősek védelmére vonatkozó szabály egységes. Ez az egyik legfontosabb hatályos rendelkezés most. Ezeken a helyeken 9-12 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak, az üzlettérben, az ott dolgozók kivételével, fiatalabb személyek nem tartózkodhatnak.

Emellett azonban az áruházláncok egyedi kéréseket is megfogalmaztak vásárlóik felé, s nem csak az idősebb korosztályra vonatkozóan.

Tesco: ellenőrizze az interneten megszokott áruháza nyitva tartását

A Tesco április 2-tól változtat áruházainak nyitva tartásán. A vállalat ezért kéri vásárlóitól, hogy indulás előtt tájékozódjanak honlapjukon az áruházkereső funkcióban a legközelebbi áruház nyitva tartásáról. Egyúttal felhívják a figyelmet arra, senki ne „rutinból” induljon boltjaikba, mert a különböző méretű áruházaiknak eltérő lehet a nyitvatartási ideje. A cég továbbá közölte: odafigyelnek munkatársaik és vásárlóik egészségére. A nyitvatartási időn kívül fertőtlenítenek és a polcaik feltöltését végzik el.

Auchan: Ha idős, ne induljon el igazolvány nélkül!

A rendelet alapján az üzletek, boltok feladata és felelőssége, hogy érvényesítse az idősek védelmére vonatkozó fenti előírást. Ezért az Auchan áruházlánc arra hívja fel 65 éves vagy annál idősebb vásárlóit, hogy a 9-12 óráig tartó időszakban a belépő vásárlóktól az üzletek munkatársai kérhetik életkoruk igazolását. A vállalat azt írja, hogy a 9-12 óráig tartó időszakban az eladótérbe való belépést megelőzően, a 65 év felettieknek szükséges lehet az életkor igazolása fényképes azonosító okmány felmutatásával. Az életkor megfelelő igazolásának hiányában munkatársaik az érintett személy belépését megtagadják. A vállalat ugyanakkor jelzi, hogy az ellenőrzés során adatokat nem rögzítenek, csak betekintést kérnek azokba, a folyamat pedig a hatályos adatvédelmi rendelkezésekkel összhangban valósul meg.

Aldi: rövidebb nyitva tartás

 Az Aldi vásárlói számára fontos információ, hogy a cég a járványhelyzet miatt egységesíti boltjainak nyitva tartását, mégpedig március 30-tól. A cég közlése szerint, az egységes új nyitvatartási rendet saját tapasztalataikra és vásárlóik visszajelzésére támaszkodva határozták meg, elősegítve a reggeli bevásárlás lehetőségét, valamint azok tervezhetőségét, és csökkentve munkatársaik leterheltségét. Az üzletek egységes nyitva tartása március 30-tól: hétfőtől – vasárnapig 7 és 18 óra. Természetesen a hatályos rendelkezés alapján, a 65 év feletti idősek az Aldinál is kizárólagosságot élveznek 9 és 12 óra között.

Penny Market: ne pénzt vigyen, ha karanténban lévőnek vásárol

A Pennynél a főszabály betartása és az ajánlott óvintézkedések mellett kitérnek arra is, ha valaki házi karanténban tartózkodó személy részére intéz élelmiszer-vásárlást. A jelenleg fennálló egészségügyi helyzetre tekintettel, a Penny Market átmenetileg azt kéri azon személyektől, akik karanténban lévő betegek részére vásárolnak, hogy a vásárlások lebonyolítását készpénz-helyettesítő fizetési módokkal (bankkártya, utalvány, ajándékkártya) végezzék. A cég jelzi: zacskóba vagy másként csomagolt pénzt pedig nem tudnak átvenni.

Spar: táblázattal segítik az eligazodást

A Sparnál is változott az egységek nyitvatartási rendje, méghozzá március 26-tól. A vállalat ezek ellenőrizhetőségét honlapján áruházkereső funkcióval biztosítja, de összesítve, táblázatos formában is kiadta az új üzemelési rendet.

Azok az áruházláncok, melyek külön egyéni döntéseket nem jelentettek be eddig a nyitvatartási rendre vagy működésükre vonatkozóan, szintén arra kérik vásárlóikat, tartsák be azokat az általános előírásokat, melyekkel mindenki hatékonyan tehet a koronavírus terjedésének megelőzéséért.

Ezek közé tartozik a lehetőség szerint legalább 2 méteres távolság betartása egymástól az üzlettérben és a pénztári sorokban is, a gyors és célirányos vásárlás, a készletek indokolatlan felhalmozásának kerülése. A felsorolt láncok mellett, ugyanezt kéri vásárlóitól a CBA és a Coop is. 

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba