A webáruházak nagyon kényelmessé tehetik az ember életét, viszont ha nem kellően körültekintő a várásló, komoly problémákat okozhat az online vásárlás. A rendőrség 5 pontban összegyűjtötte, mire kell figyelni annak érdekében, hogy ne verjenek át minket a neten.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a közelgő ünnepekre való tekintettel arra hívja fel a figyelmet, hogy a vásárlás előtt minden esetben érdemes információkat szerezni a webáruház üzemeltetőjéről. Az online webáruházat üzemeltető szolgáltató köteles többek között cégnevét, címét, székhelyét, elérhetőségét is feltüntetni a honlapon. A böngészőben bárki megnézheti, hogy a weboldal címe https:// jelekkel kezdődik-e. Ha igen, azt jelenti, hogy a webhely rendelkezik tanúsítvánnyal.

Legyünk óvatosak a visszautasíthatatlan ajánlatokkal! Ne vásároljunk olyan helyeken, ahol hihetetlenül olcsón árulnak termékeket, szolgáltatásokat. Szintén érdemes vigyázni a sürgős és kihagyhatatlan lehetőségekkel, amelyek kéretlen e-mail formájában, vagy barátok közösségi oldalain keresztül küldött ajánlatként érkeznek!

Vásárlás esetén pedig az utánvétellel történő fizetési módot válasszuk, ezzel sok kellemetlenség elkerülhető – írják a rendőrök.

Mit kell tenni, ha valaki azt gyanítja, hogy kibertámadás, lopás áldozata lett?

Azonnal jelezni kell a banknak, hiszen ők tudják kivizsgálni a jogtalan kártyahasználatot! A kártyát azonnal le kell tiltani! Amennyiben jogtalan kártyahasználat történt, feljelentést kell tenni a rendőrségen ismeretlen tettes ellen

A rendőrök arra figyelmeztetnek, hogy ne használjuk nyilvános gépeken, nagy plázák, áruházak ingyenes wifijén keresztül a bankkártyánkat.

Az itt bevitt információkra nagyon könnyen ráláthat bárki, aki tudja, hogyan keresse. Ezek a hálózatok ugyanis kicsit sem biztonságosak. A pénzügyeit csak saját gépről intézze mindenki.

A rendőrség szerint ha az alábbi 5 pontot betartjuk, nem lesz bajunk

  1. Válassza a személyes átvételi módot,
  2. Ellenőrizze az eladót (visszajelzések, vélemények, közzétett adatok alapján),
  3. Bankkártya adatait csak a bank online fizetésre létrehozott oldalán adja meg (e-mailben soha).
  4. Nyilvános számítógépen ne intézzen pénzügyeket,
  5. Ellenőrizze, hogy a fizetésre használt oldal rendelkezik-e tanúsítvánnyal!

Az internetes vásárlás valóban nem veszélytelen, de ha körültekintőek vagyunk, elkerülhetjük a kellemetlenségeket és garantáltan kerül ajándék a karácsonyfa alá – áll a rendőrség közleményében.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: police.hu