A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg 2020 nyarán az olimpiai játékokat – jelentette be a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.

A japán miniszterelnök, Abe Sinzó kedden, magyar idő szerint délután fél egy körül tárgyalt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével, Thomas Bach-hal és száz százalékig egyetértettek abban, hogy egy évvel el kell halasztani az idén nyárra tervezett tokiói olimpiát.

A döntést azzal indokolják, hogy a WHO-tól kapott információk alapján a NOB elnöke és Japán miniszterelnöke úgy döntött, hogy jelen körülmények között nem tartható meg az olimpia, de 2021 nyaráig mindenképp meg kell rendezni a játékokat. Mindezt a sportolók és az olimpia rendezésében érdekelt személyek egészségének megőrzése érdekében teszik. 

Három olimpiát nem rendeztek meg eddig (1916, 1940, 1944), valamennyi háború miatt maradt el. A halasztás tetemes összegbe, szakértők szerint 670 milliárd jenbe kerülhet Japánnak. 

Az olimpiai lángot március 12-én, 19 héttel az olimpia előtt gyújtották meg a görögországi Olümpiában, egy nappal azután, hogy világjárványnak minősítette a WHO a koronavírus-járványt.

Az esemény sok nézőt szokott vonzani, de most minimálprogramban, szigorú beléptetés mellett bonyolították le. A lánggal hét napig futottak Görögországban, majd a japán szervezőbizottság képviselői március 19-én vették át az athéni Panathinaiko Stadionban – írja az Index.

Sok sportágban már befejeződött a kvalifikáció, de az összes olimpiai helynek csak az 57 százaléka kelt el eddig, például a magyar női vízilabda-válogatott és a női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjét sem tudták a megjelölt időpontban lebonyolítani. A vízilabdában a pótidőpont sem látszik biztosnak. A 3×3-as kosárlabdában, ami érinti a férfiakat és nőket is, Budapest lenne a rendező, de az áprilisi torna is bizonytalanná vált. Kajak-kenuban sem látszik, hogy a pótkvalifikációs versenyen hogyan jutnak kvótához a versenyzők.

Az úszók országos bajnokságát, ami egyben olimpiai válogató is, nemrég kellett volna megrendezni, de a járvány szélesedésével ezt sem lehetett megtartani.

Kiemelt kép: illusztráció