19 éve, hogy nincs köztünk Zámbó Jimmy, a dalai még most is halhatatlanok. Nemcsak halála körülményeiről keringenek legendák, hanem életéről is. Most jöjjön három titkok Jimmy életéből.

Jimmy hajkoronája

Ma is sokakat foglalkoztat a kérdés: halála után mi lett Jimmy hajával? A legenda szerint az életmentő műtétje során állítólag leborotváltak az orvosok. Van, aki szerint az énekest az életénél is jobban féltett fürtjeivel helyezték örök nyugalomra, mások állítják: Jimmy hajkoronáját az özvegye, Edit asszony őrzi. Zámbó Krisztián azonban elárulta a Borsnak, hogy egyik teória sem igaz.

„Nehéz erről beszélni, mert a halálakor na­gyobb bajunk is volt annál, mint hogy arról diskuráljunk, mi lett apu hajával. Persze az elmúlt közel két évtizedben én is olvastam különböző pletykákat, hogy Editnél van, meg le sem vágták neki, de az igazság az, hogy az életmentő műtétje során valóban leborotválták a haját, és eltemettük mellé. Örökre a sírba vitte magával, és ez így is van rendjén, hiszem, hogy sohasem akart volna megválni tőle”

Majd így folytatta Krisztián: „Amióta az eszemet tudom, édesapámnak mindig hosszú, göndör haja volt. Reggelente az volt az első dolga, hogy a fürdőszobában beállítsa a haját a stílfésűvel. Jól emlékszem, hogyan csinálta. Lehajolt, előredobta a haját, és apró, pici mozdulatokkal feltupírozta. Főleg hátul, ott, ahol egy baleset miatt ritkábbak voltak a fürtjei”

Jimmy hangja

A mai napig legendák keringenek Zámbó Jimmy négy és fél oktávos hangjáról. Ilyen, világszinten is ritkaságnak számító hangterjedelme rajta kívül csak Szegedi Molnár Gézának volt, manapság pedig Vásáry André dicsekedhet vele.

Jimmy életében azt állította magáról, hogy egyfajta születési rendellenességnek köszönheti hatalmas hangterjedelmét.

„Én úgy szoktam fogalmazni, hogy születési rendellenességnek köszönhetem a hangterjedelmemet. Ezt egyébként nekem egy orvos barátom mondta, aki szerint másképpen vannak a hangszálaim, mint másoknak” -mondta el egy interjúban a legendás énekes, nem sokkal tragikus halála előtt.

Az orvosok is elámultak attól a természet alkotta szerkezettől, amit az énekes torkában láttak. Mint minden énekes, aki kicsit is ad magára, Jimmy is járt foniáterhez. A foniátria a fül-orr-gégészet egyik szakterülete, amely a hangképző szervek rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik. A Király egy megfázás okán jutott el dr. Balázs Boglárkához.

„Benéztem a torkába, és majdnem átlagos, bariton jellegű hangszalagokkal találkoztam. Az igaz, hogy az átlagnál jóval rugalmasabbak voltak, és jobb volt a nyálkahártya-borításuk is, de ezt azért nem nevezném rendellenességnek. Jimmynek szerencsére és ügyességre volt szüksége ahhoz, hogy kiénekelje a négy oktávot, és az tagadhatatlan, hogy stabilan tudta is” – mondta el a Ripostnak a szakember.

Halála előtt el akart válni

Nyíltan vállalta nőügyeit, de házasságáról eddig úgy tudtuk, még gáláns kalandjai sem tudták megingatni. Testvére, Zámbó Árpy a Borsnak elmondta az igazságot.

A 2001. január 2-án elhunyt legendáról mindenki tudta, hogy a szebbik nem nagy hó­dolója, és nyíltan vál­lalta, hogy nem min­dig volt hűséges feleségéhez, Edit asszonyhoz. Ugyanakkor imádta a családját, ezért nőügyei ellenére a házassága megrendíthetetlennek tűnt. Csak a be­avatottak suttogták, hogy a halála előtt egy-két évvel zá­tonyra futott a kapcsolata nejével, olyannyira, hogy a Király a válást fontolgatta. Az énekes szeretett testvére, Zámbó Árpy most megerősítette a szóbeszédet.

„Igaz, valóban szóba került a válás, de a haláláig együtt maradtak. Ez ugyanis rendkívül nehéz kérdés volt a testvérem számára, mert a családot szentnek és sérthetetlennek tekintette. Igen, a csajokat szerette már fiatalkorától és ők is őt. Emlékszem, édesapámmal és a testvéreimmel építettünk egy házikót Cinkotán a telkünkön, oda vittük titokban a lányokat a bulik után, ahol mondjuk úgy, jól éreztük magunkat”.

Később a hangjával szinte megbabonázta a nőket, akik annyira elszántan keresték a társaságát, hogy karrierje csúcsán Jimmyt két testőr kísérte az amúgy békés huszonegyedik kerületben is, ahol élt.

„Voltak nagyon vad nők, akik bármit megtettek volna neki. A közelébe akartak kerülni, néha rendkívül erőszakosan, ezért is volt szükség a két jó kiállású harcművész srácra, akik mindenhova kísérték a bátyámat” – tette hozzá Árpy.

Kiemelt kép: Zámbó Jimmy