1311 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 356 973 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 98 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 811 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 237 362 fő, az aktív fertőzöttek száma 107 800 főre csökkent. 3959 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 274-en vannak lélegeztetőgépen. 

Ennyien kaptak oltást

Eddig 138 983 fő kapott oltást, közülük 5815 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A szerdán érkezett vakcinaszállítmány közel 36 ezer ember oltására elég, a következő szállítmány csak jövő héten érkezik. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szijjártó tárgyal

A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért kínai és orosz vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása. Szijjártó Péter külügyminiszter ma Oroszországban tárgyal a magyar hatóság által már engedélyezett orosz vakcina beszerzésről.

Megkezdődött a tanácskozás szerdán

Megkezdődött szerda délután az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, melynek középpontjában a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll – írja az MTI. A tanácskozáson többek között szó esik az Európai Bizottság által lekötött oltóanyagok széles körű bevezetéséről, valamint a vírus terjedésének visszaszorítását célzó eszközök alkalmazásáról.

Az akadozásra panaszkodnak

 Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke az MTI-nek elmondta: egyre több uniós tagország panaszkodik az oltóanyag-ellátás akadozására. Az uniós csúcson Orbán Viktor is azt az álláspontot képviseli, hogy fel kell gyorsítani az európai emberek beoltását biztonságos, hatékony, engedélyezett vakcinákkal. Magyarország azonban nem vár Brüsszelre; már folynak a tárgyalások több vakcina előállítójával, és így – az EU-ban elsőként – küszöbön áll a brit AstraZeneca és az orosz Szputnyik-V vakcina magyarországi felhasználása – mondta Havasi Bertalan, hozzátéve: biztatóan haladnak a tárgyalások és a hatósági vizsgálatok a kínai oltóanyag beszerzése ügyében is.

Biztonságos vakcinák

Csak a biztonságos és hatékony vakcinák tömeges alkalmazásával kerülhet sor a járvány miatti korlátozások feloldására belátható időn belül – mondta a sajtófőnök az online uniós csúcstalálkozó megkezdése után.

Ebben sem lehet egyetértés

Információk szerint elhúzódó vita várható arról, hogy egyes tagállamok a nem feltétlenül szükséges országok közötti utazások szigorú korlátozásának, vagy akár tiltásának uniós szintű bevezetését javasolják. Több tagállam, valamint az Európai Bizottság azonban a polgárok szabad mozgásának fenntartása mellett érvelnek majd.

A vakcina útlevél

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós tagállamok vezetőinek hétfőn küldött meghívólevelében a legsürgetőbb kérdések között az oltási kampányok folytatását említette. Utalt arra, hogy az oltások felgyorsításának elsődlegesnek kell lennie az egész unióban. Tájékoztatása szerint a tagállami vezetők megvitatják majd a beoltást igazoló oltási könyv közös bevezetésének lehetőségét, és azt, hogy mely esetekben és körülmények között lehetne használni a vakcinaútlevélnek is nevezett igazolást.

Ezt mondták decemberben

 Az Európai Tanács legutóbbi, decemberi ülésén a vezetők fontosnak nevezték a vakcinák időben történő bevezetését és elosztását annak érdekében, hogy az oltóanyagok időben és koordinált módon váljanak elérhetővé az Európai Unió egészében. A koronavírus elleni oltás december 27-én kezdődött meg az EU egészében.

Akadozó ellátás

Noha az unió eredeti tervei szerint az oltóanyagokat egyidejűleg és azonos feltételek mellett szállítják valamennyi tagállamba, több tagállam panaszkodott arra, hogy az ellátás akadozik. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI