2 141 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 305 130 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 183 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 8 282 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 102 962 fő, az aktív fertőzöttek száma 193 886 fő. Az aktív fertőzöttek 18%-a, az elhunytak 20%-a, a gyógyultak 22%-a budapesti.

Ennyien vannak kórházban és lélegeztetőgépen

7 097 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 517-en vannak lélegeztetőgépen.

Átalakult vírustörzstől félnek

Egyre nyugtalanítóbb hírek érkeznek a koronavírusnál 70-szer fertőzőbb mutáns, vagyis átalakult új vírustörzs miatt. Londonban már ezt kapják el az emberek, sok európai ország után most Németország is bejelentette: megtiltják a Nagy-Britanniából érkező gépek leszállását.

Mutáns vírus miatt korlátozzák a légiforgalmat

A Németország és az Egyesült Királyság, illetve a Németország és Dél-Afrika közötti utazási lehetőségek korlátozására készül a német szövetségi kormány a koronavírus mutációja miatt – jelentették be vasárnap Berlinben.

Több ország már lépett

Előzőleg a holland, a belga és az osztrák kormány bejelentette, hogy megtiltják az Egyesült Királyságból induló utasszállító repülők fogadását. Hollandia legalább december 31-ig nem fogad repülőket brit területekről, írja a BudapestKörnyéke.

Ezt mondta Szlávik a védőoltásról

A koronavírus elleni oltások egyértelműen életmentőek, hiszen nemcsak a járványt, hanem a súlyos szövődményeket és a haláleseteket is megakadályozhatják – mondta Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa szombaton.

Az oltás megvéd a szövődményektől

A főorvos azt tanácsolta, hogy mindenki, aki teheti és a rizikócsoportba tartozik, oltassa be magát, amint lehetséges, hiszen csak ezzel tudja megvédeni magát a koronavírus-fertőzés súlyos szövődményeitől.

Bíznia kellene az embereknek az oltásban

Magyarország az Európai Unió tagjaként nagyon sokféle oltóanyagot próbál beszerezni, az embereknek pedig nagyon kellene bízniuk azokban az oltóanyagokban, amelyeket az európai és a magyar gyógyszerhatóságok engedélyeznek – fejtette ki.

Heteken belül kezdődnek a tömeges oltások

Szlávik János közölte: a járvány jelenleg továbbra is az úgynevezett platófázisban van Magyarországon, a védőoltás pedig már tényleg kézzelfogható közelségben, így a jövő év elején elkezdődhetnek a tömeges oltások.

Nincs gyógyszer koronavírus-fertőzés kezelésére

Megjegyezte, a koronavírus-fertőzés kezelésére igazán hatékony gyógyszer nem létezik, de vannak olyan készítmények és beavatkozások, amelyek együttes használatával valamilyen hatást el lehet érni a betegek gyógyulása érdekében.

Maszkos karácsony

A főorvos az év végi ünnepekre kitérve kiemelte: amennyiben a családtagok maszkot használnak, megfelelő távolságot tartanak és fertőtlenítést végeznek, biztonságosak lehetnek a kisebb, tíz részt vevő alatti rokonlátogatások, azonban a maszkhasználat nélküli közös nagy vacsorák, rendezvények már veszélyt jelentenek – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

Kiemelt kép: MTI