Orbán Viktor a hét elején ismét szigorításokat jelentett be. A parlament pedig ma, azaz kedden szavaz arról, hogy meghosszabbítják-e 90 nappal a rendkívüli jogrendet. Mindeközben tovább emelkedett az elmúlt 24 órában is a koronavírus fertőzöttek száma az országban, illetve meghalt 103, többségében idős, krónikus beteg.

Az Operatív törzs ebben a helyzetben az adatok ismeretében tartotta meg sajtótájékoztatóját, ahol a következők hangozottak el:

Mint ahogyan azt fentebb is írtuk délután szavaz a parlament a különleges jogrendről szóló javaslatról, elfogadás esetén még ma megjelennek a kormányrendeletek a Magyar Közlönyben – ezt Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese mondta el a sajtótájékoztatón. Szabályozzák majd az éjszakai kijárási tilalmat, a rendezvények új előírásait, részletes tájékoztatást majd csak ezek után ad az operatív törzs.

ITT VANNAK ORBÁN VIKTOR RENDKÍVÜLI BEJELENTÉSEI:

Itt vannak a szigorítások: bezárják az üzleteket, színházakat, kollégiumokat, jön a még keményebb kijárási tilalom | LikeNews

este 8 óra és hajnali 5 óra között kijárási tilalom lesz, kivétel a munkába járás, illetve valamilyen rendkívüli helyzet, minden gyülekezés tilos, az éttermek bezárnak, az üzletek, a fodrászatok, a kisipari szolgáltatók 19 órakor bezárnak, a szállodák nem fogadhatnak turistákat, csak üzleti útra érkezőket, általános rendezvénytilalmat vezetnek be, legfeljebb 10-en

Továbbra is szigorúan ellenőriz a rendőrség

A védelmi intézkedések betartását továbbra is ellenőrzi a rendőrség. A maszkviselés elmulasztása miatt 144 alkalommal intézkedtek az elmúlt 24 órában, ebből a tömegközlekedési eszközökön 24 rendőri intézkedés történt, 10 esetben feljelentést kellett tenni. A kereskedelmi üzletekben ezúttal 113 esetben kellett intézkedni, 27 személlyel szemben tettek feljelentést. A tranzitszabályok megszegése miatt 38 esetben intézkedtek, 37 esetben bírságot szabtak ki.

Van, ahol nem tartják be a maszkviselési szabályokat

A szórakozóhelyeken két üzletben tapasztalták, hogy nem tartották be a maszkviselési szabályokat. Az egyik egy edelényi pékség volt, ahol sem az alkalmazott, sem a vendég nem viselte szabályosan a maszkot, ezért a rendőrök két napra bezárták a boltot. Kazincbarcikán pedig egy sörözőben rendeltek el kétnapos bezárást.

Helyszíni ellenőrzések

15 221 helyszíni ellenőrzést tartottak az elmúlt 24 órában a hatósági karanténoknál, amelyból újat 3941 esetben rendeltek el, az összes karantén száma 36 078.

Müller Cecília:

Müller Cecília emondta, hog az elmúlt nap számadatai azt mutatják, hogy a járvány intenzív szakaszában vagyunk, egész Európában nő a megbetegedettek száma, ez Magyarországot sem kerüli el. A tisztifőorvos ezután az elmúlt 24 óra adatait ismertette, ezekről a LikeNews is beszámolt, ide kattintva éred el őket!

Meghalt egy 32 éves fiatal is

Az országos tiszti főorvos elmondta, hogy sajnos az elmúlt 24 óra legfiatalabb áldozata egy 32 éves személy, míg a legidősebb 98 éves volt.

A járványgörbe ellaposítása

A szakemberek a járványgörbe ellaposításáért küzdenek, mert ez a feltétele, hogy az ellátórendszeren lévő terhelés csökkenjen, a rendszer működőképes maradjon. „Küzdünk, hogy a járványgörbét ellaposítsuk, hogy az ellátórendszereink működőképesek maradjanak” – mondta a tisztifőorvos.

Több mint 6000-en vannak kórházban, 461-en szorulnak lélegeztetésre

A kórházban ápoltak száma is drámai mértékben növekszik: jelenleg 6153 koronavírusos beteg van kórházban, közülük 461-en szorulnak lélegeztetésre. Nagyon fontos az, hogy minél kevesebben szoruljanak kórházi kezelésre, ezt pedig csak úgy lehet megelőzni, ha minimalizáljuk a fertőzés továbbadását – mondta Müller Cecília. Emellett meg kell gyorsítani a megbetegedések gyógyítását, ebben fontos segítség, hogy egymillió adag favipiravir érkezett Kínából, és még egy ekkora kontingens érkezik. Ez a betegség korai szakaszában jelent segítséget a kezelésben.

Az ellátás zavartalansága

Új az eljárási rend is, amely az ellátás zavartalanságát biztosítja. Ez a tizedik változat, amit az egészségügyi ellátók megkaptak, a változásokat egyrészt a járvány terjedése, másrészt az orvosi tapasztalatok indokolták.

Ezt kérik a házirovosoktól

Azt kérik a háziorvosoktól, hogy a kockázati csoportokat vegyék előre az influenzaoltásnál. Még ezen a héten újabb szállítmányt osztanak ki, ezért türelmet kért a tisztifőorvos.

Drámai emelkedés

A 45. hétre másfélszeresére emelkedett a fertőzésszám emelkedése egy hét alatt. A járvány kezdete óta a pozitív emberek fele 40-49 éves, 15 százaléka 65 év feletti, a 15 év alattiak aránya 4 százalék. A 45. héten az átlagéletkor 45 év volt, ez nem változott érdemben. A területi megoszlás: az esetek 22 százaléka a fővárosban volt, Pest megyáben 15 százalék, míg Győr-Moson-Soprron megyében 9 százalék. Tolna megyében a legalacsonyabb, csak 488 eset.  Egy hét alatt az emelkedés Győr-Moson-Soprron megyében volt a legmagasabb, megduplázódott a fertőzések száma, de Pest megyében is 90 százalékos volt a növekmény. Csak Csongrád-Csanád megyében volt csökkenés, negyvennel kevesebb esetet regisztráltak a múlt héten. Százezer lakosra vonatkoztatott esetszám 1174 fő, Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb, majd Budapest és Nógrád megye következik. A nemek aránya megfelel a magyar demográfiai viszonyoknak, csaknem 54 százalék nő, 46 pedig férfi.

KÉRDÉSEKRE ADOTT VÁLASZOK:

Mi indokolja a szigorításokat?

Nyilvávalóvá vált, hogy a korábban bevezetett intézkedések már nem elégségesek a járványgörbe ellaposítására. Az a cél, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz jusson.

Elfogytak az influenzaoltások, mikor lesz utánpótlás?

Örvendetesen megnőtt az igény az influenzaoltások iránt, a korábbi években a készlet fele sem fogyott el. Még mindig van oltóanyag, de a héten további adagokat szállítanak ki, folyamatosan szerzik be az utánpótlást, és a magyar oltóanyaggyár is készíti az újabb készletet. Van még idő, mert az influenzajárvány január-februárban szokott tetőzni, a védettség pdig két hét alatt kialakul

Az operatív törzs mai tájékoztatója itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Müller Cecília