Massimo Bottura olasz sztárséf, Karanténkonyha címmel indított élő műsort Instagram-oldalán. Nemcsak ő az egyetlen, aki a karanténban levőknek receptekkel szolgál. A magyar séfek közül is egyre többen osztják meg közösségi oldalaikon főzőtudományukat.

Házias ételek Krausz Gáboréknál

Krausz Gábor a Séfek séfe című televíziós műsor egyik zsűritagja kedvenc családi fogásukat, a hagyományos rakott krumpli elkészítését mutatta meg követőinek. Ahogy instagram oldalán írta, „sokakat meglephet, hogy mi szakácsok is imádjuk a házias, hagyományos ételeket. Nyilván nem mindig libamájból, bélszínből, homárból, medvetarkóból  és albínó bébi bálna könnycseppből főzünk. Főleg nehéz időkben. A sztároknak sem könnyű a bezártságot elviselni, de igyekeznek erőt adni mindenkinek. Amíg a sztárséf főz, addig felesége, Tóth Gabi csodálatos dalokkal örvendezteti meg rajongóit.

Önkéntes karanténban a gasztroblogger

Mautner Zsófi, a Chili@ Vanília gasztrobloggere 6 napja vonult 2 hetes, önkéntes karanténba, miután repülővel hazatért Erdélyből. Közösségi oldalán azt írta követőinek, hogy igyekszik összeválogatni olyan recepteket, amelyek most a legjobban segíthetnek a napi főzésben.

„Elsőként jöjjön 115 leves recept, ami közül tudtok válogatni. A képen medvehagymás krumplileves, tavaly ilyenkor ez volt a kedvencem, ti is sokan elkészítettétek. Íme a villámreceptje: kis vajon, vagy olívaolajon megdinsztelünk néhány szál újhagymát, vagy egy közepes hagymát. Rádobunk egy kiló felkockázott krumplit, pár felkockázott sárgarépát, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 perc alatt puhára főzzük. Egy doboz tejföllel behabarjuk, végül beledobunk egy marék savanyúkáposztát, és fél csokor finomra aprított medvehagymát.”

Bezárt a főzőiskola? Sebaj! Főzzünk házikaranténban!

Kis Sándor a Miele Főzőiskola séfje is úgy döntött, hogy amíg a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzet fennáll, segít a háziasszonyoknak napi videóival. Az élesztős tésztagombóctól, a mátrai borzason át a gyökérkenyérig szuperjó receptekkel jelentkezik. Még arra is ajánl jó megoldást, ha egy kicsivel több alapanyagot vásároltunk és szeretnénk hosszabb ideig eltartani. 

Hasznos tippek bevásárláshoz

A koronavírus-járvány miatt a vásárlók megrohamozták az élelmiszerüzleteket és rengeteg árut felhalmoztak. A pánikszerű vásárlás azonban teljesen felesleges. Az operatív törzs vezetője, Lakatos Tibor többször elmondta, hogy folyamatos lesz az élelmiszer ellátás, így nem érdemes bespájzolni nagy tételekben.

Mérjük fel, hogy mi van otthon, készítsünk egy listát azokból az élelmiszerekből, amiket leggyakrabban használunk. Akár átnézhetünk néhány szakácskönyvet is, kigyűjthetünk egyszerű recepteket a mindennapos főzéshez, a hozzávalókat pedig írjuk a listánkhoz.

Felkészülve érdemes elindulni, hogy a lehető legkevesebb időt kelljen az üzletekben eltöltenünk. Mivel a cél, hogy minimalizáljuk a kontaktust másokkal, érdemes olyan élelmiszereket venni, melyek több hétig is könnyedén megőrzik szavatosságukat. Ahol erre lehetőség van, mindenképp használjuk ki a házhoz rendelés adta kényelmet.

Kiemelt kép: illusztráció