A Pfizer-vakcina magyar fejlesztőjéről, Karikó Katalinról sokan biztosra veszik, hogy idén Nobel-díjat és azzal együtt 9 millió svéd koronát, csaknem 310 millió forintot kap. A kutató most elárulta, ha így történne, mire költené a pénzt.

Karikó Katalin és amerikai kollégája, Drew Weissman szabadalma alapján készülnek az mRNS vakcinák. Az M5 tévécsatorna pünkösd vasárnap vetített Ez itt a kérdés… című műsorában arról kérdezte Karikó Katalint, ha megkapná a díjat, mire fordítaná az azzal járó pénzjutalmat a 9 millió svéd koronát, vagyis a 310 millió forintot.

Kutató maradok mindörökké és minden pénzt, amit kapok, azt oktatásra meg a tudományra fogom költeni– kezdte a biokémikus, majd így folytatja: „A Magyarországon kapott kapott Széchenyi-díjjal járó pénzösszeg felét már a kisújszállási iskolának adtam, hogy a természettudományok oktatására és különböző programokon való részvételre fordítsák, a másik felét pedig a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő, Csányi Alapítványnak adtam, mert én is hátrányos helyzetű voltam” – mondta Karikó Katalin.

Az esetleges Nobel-díjjal járó hatalmas összeg kapcsán is elárulta a terveit. „Olyan cégeket hoznék létre, melyek a messenger-RNS-en alapuló, illetve neuro-degeneratív betegségek gyógyításával foglalkoznának. Nem hordok ékszert és ezek után sem fogok. 66 éves vagyok, ilyenkor már nem változik meg az ember, és nem vesz fel drága dolgokat és hobbikat, amikre költhetné a pénzét. Csak a kutatás marad” – zárta szavait Karikó Katalin.

Origo/MTI – Kiemelt kép:Karikó Katalin