A fenti képen egy 28. hétre született baba látható. Kedd óta egy ekkora baba életét is kiolthatják a legújabb abortusztörvény szerint Észak-Írországban. Ez azt jelenti, hogy akár még a várandóság hetedik hónapjában is meg lehet szakítani a terhességet. Válaszul  a közösségi médiában sokan fekete profilképpel hívják fel a figyelmet a törvényre.

A magyarok között is hatalmas sebességgel terjed az a tiltakozás, amely során a felhasználók feketére állítják profilképüket, hogy így tiltakozzanak az észak-írországi abortusztörvény ellen. A #DarkestDay, az az a legsötétebb nap, hashtaggel lévő képekhez az alábbi bejegyzést tették közzé többen is: “Ma éjfélkor az Egyesült Királyság kiszabta Európa legextrémebb abortusztörvényét Észak-Írországra. Egy törvényt, amely alapján mostantól bemondásra végezhetnek abortuszt a 28. hétig.

28. héten a magzat körülbelül 35 cm hosszú és 1100 grammot nyom. Testének 2-3%-át teszi ki a zsírszövet. Az izmok tónusa is fokozatosan fejlődik. A magzati agytekervényei és barázdái egyre jobban fejlődnek, terjeszkednek. Ha ebben az időszaban születne meg, akkor már képes lenne önállóan lélegezni. 

A régóta vitatott és meglehetősen érzékeny témákban a londoni parlament döntött még júliusban azért, hogy jogharmonizáció legyen az Egyesült Királyság többi, hozzá tartozó részével.

A brit kormány a tervek szerint jövő márciusig dolgozza ki az új észak-írországi abortusztörvény végrehajtási és gyakorlati részleteit, és addig az észak-írországi nők továbbra is Angliában tudják elvégeztetni a terhességmegszakítást, de keddtől már nem fenyegeti őket ezért jogi eljárás hazatérésük után sem.

Észak-Írországban, a most hatályon kívül helyezett helyi törvények, még nemi erőszak vagy vérfertőző kapcsolat következményeként létrejött terhesség esetén sem engedték az abortuszt, és akkor sem, ha a magzatról a szűrővizsgálatokon kiderül, hogy olyan súlyos fejlődési rendellenességekkel jön a világra, amelyek reménytelenné teszik életben maradását.

Az illegális abortuszért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható volt Észak-Írországban.
Becslések szerint évente átlagosan ezer nő utazik Észak-Írországból Nagy-Britanniába terhességmegszakítás végett. 

Kiemelt kép: illusztráció