Manapság már egyáltalán nem ismeretlen az a kifejezés, hogy nárcisztikus, ám nincs mindenki pontosan a tudatában annak, hogy ez mit is takar igazán. Sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy ez nem egy személyiségtípus, hanem személyiségzavar.

Talán ez is háttérként szolgál számos félreértéshez, amelyek következtében nem egyértelmű számunkra az sem, hogy mit várhatunk egy nárcisztikus embertől egy kapcsolatban. Amennyiben úgy véljük, hogy a társunk ebben szenved, keressük fel az OnlinePszichológus weboldalát, ahol online is segítséget kaphatunk hozzáértő szakemberektől. Ebben az esetben ugyanis az önismeret lesz az az alap, amelyen állva képessé válhatunk megküzdeni a kialakult helyzettel.

Az őszinte szeretetre való képtelenség

Ahhoz, hogy rájöjjünk, miért nem számíthatunk a nárcisztikus párunktól valódi érzelmekre, meg kell értenünk azt, hogy ő hogyan működik. Először is, a nárcisztikus személy úgyszólván sebezhetetlen a kapcsolatban, hiszen nem nyit valódi érzékenységgel a másik felé. Ez lesz az elsődleges akadálya annak, hogy valódi szeretetet kapjon vagy adjon.

A magányos gyermek

Kisgyerekként nem szerették feltételek nélkül, ezért annak érdekében, hogy kicsikarja a szeretetet, valamivel el kellett kápráztatnia a szüleit. A másik erőteljes élménye a csökkentértékűség, ez lesz az, ami a kapcsolataiban lehetetlenné teszi a valódi intimitás megélését. Ő mindig távolságot tart, annak ellenére is, hogy valójában vágyja az intimitást. Azt érzi, nem engedheti bele magát egy ilyen helyzetbe, mert a legapróbb hiányosság is oda vezethet, hogy őt el fogják utasítani.

Annak a következménye, hogy megélése alapján ő egyszerűen önmagában nem szerethető, s így az alapvető érzelmi igényei sem kerültek soha kielégítésre, áthatja belül az üresség és a magány, akár azzal együtt, hogy ő úgysem szerethető igazán mások által. 

Ez még akkor is így van, ha egyébként úgy látszik, többet volt képes elérni, s így egy magasabbrendűségi érzés is jellemzi. A nárcisztikus személy számára az átlagos nem elfogadható, mert kizárólag akkor tud kibéküni magával, ha mások ajnározzák, míg átlagosnak lenni egyet jelent az elutasítással. Így ők csakis különlegesek, csodásak lehetnek, olyanok, akikre mindenkinek muszáj odafigyelni. Ezek a dinamikák pedig áthatják a párkapcsolatukat is.

Önfelnagyítás és ami mögötte van

A saját maga felnagyítása egyfajta túlkompenzálása annak, hogy ő csökkentértékű és nem szerethető. Mivel különleges, ezért számos dologra feljogosítva is érzi magát, amiben benne vannak olyan elemek is, mint a hatalom magához ragadása vagy akár a bántalmazás. 

Amire képtelen egymaga az az önmaga megnyugtatása. Ilyenkor olyan tevékenységeket keres, amelyek képesek segíteni abban, hogy ne kelljen az érzéseire fókuszálnia.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő az onlinepszichologus.net oldalt működtető cég.

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.