Kiderült, hogy a Wizzair Milánóból Debrecenbe tartó járatán utazott az a férfi, akit a harmadik koronavírusos fertőzöttként vettek nyilvántartásba Magyarországon. Legutóbb egy ilyen eset miatt a légitársaság egy teljes repülőt fertőtlenített.

Wizzair W6 7872-es számú járat múlt pénteken, tehát február 28-án szállt fel a Milánó-Malpensa-i repülőtéren, este 10 körül, és éjfél előtt érkezett meg Debrecenbe – írja az Index, a portál szerint ez az a gép, amelyen a koronavírussal fertőzött debreceni férfi is utazott.

A hírt a Wizz Air is megerősítette, ezt írták: “A Wizz Air megerősíti, hogy a magyar egészségügyi hatóságok értesítették arról, hogy a légitársaság Milánó-Malpensa és Debrecen között közlekedő járatán február 28-án utazó egyik utasát később koronavírussal diagnosztizálták. A Wizz Air szigorú belső előírásainak megfelelően kapcsolatban áll az illetékes hatóságokkal, és a WHO irányelveivel összhangban folyamatosan figyelemmel kíséri a fejleményeket.

A koronavírus által fertőzött utassal együtt utazó többi utas, illetve a járaton szolgálatot teljesítő személyzet biztonságával kapcsolatos intézkedéseket az illetékes magyar hatóságok írják elő. A légitársaság szorosan együttműködik a magyar hatóságokkal és azok rendelkezéseit, illetve irányelveit maradéktalanul betartja.”- írja a Wizz Air.

Kivonta a forgalomból a repülőjét a Wizz Air

Február 26-án írt a BudaPestkörnyéke.hu hírportál arról, hogy kivonta a forgalomból és fertőtlenítette a Wizz Air azt a repülőgépét, amelyen korábban egy koronavírussal fertőzött ember utazott a Bologna-Craiova közötti járaton.

A Wizz Air megerősítette, hogy folyamatos egyeztetést folytat az érintett hatóságokkal azokról a következő időszakban szükséges intézkedésekről, amelyek szavatolhatják a koronavírussal fertőzött utassal együtt utazó személyzet és utastársak egészségét.

A Budapest Airport korábban közölte, hogy a ferihegyi reptéren százmillió forintos nagyságrendű felszereléssel és eszközzel rendelkezik, amellyel képes ellátni a rá vonatkozó előírásokat, és támogatni tudja a hatóságok munkáját. A repülőtér üzemeltetőnek jelentős készlet áll rendelkezésére a szükséges védőfelszerelésekből (védőruhák, kesztyűk, maszkok, cipővédők) és a fertőtlenítéshez szükséges anyagokból, eszközökből, továbbá biztosítani tudja a megfelelő elkülönítő helyiségeket is. 

Kiemelt kép: Wizz Air gép Ferihegyen – Fotó: LikeNews