Az Európai Unió gyógyszer-felügyeleti hatóságának szerepét betöltő Európai Gyógyszerügynökség (EMA) kedden közölte, hogy december 21-én rendkívüli tanácskozáson fog dönteni a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni oltóanyagának engedélyezéséről.

Előbb döntenek

A döntés időpontját az eredetileg tervezetthez képest több mint egy héttel előre hozta az amszterdami székhelyű uniós ügynökség.

Ez esetben fogják engedélyeztetni

Az EMA közölte, hogy hétfőn kiegészítő adatokat kapott az amerikai gyógyszeripari és a német biotechnológiai vállalattól. „Amennyiben ezek a vakcina minőségére, biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó adatok kellően megalapozottak annak megállapításához, hogy az oltóanyag előnyei felülírják a lehetséges kockázatokat, akkor az EMA engedélyt ad a forgalomba hozatalra” – olvasható az ügynökség közleményében.

Pár hét és elkezdődhet a vakcina beadása

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést, hangot adva reményének, hogy az oltás beadása még az év vége előtt megkezdődhet – írja az MTI.

Gőzerővel dolgoznak

„Minden nap számít – teljes gőzzel dolgozunk a koronavírus elleni biztonságos és hatékony vakcina engedélyeztetése érdekében” – írta.

Ezt mondta a Yale-egyetem szakértője

A LikeNews is beszámolta róla, hogy jó hírt mondott a CNN amerikai hírtelevíziónak a Yale Egyetem immonológusa, aki állítja a Pfizer és a német BioNTech cég közösen fejlesztett vakcinája már az első oltás után is védettséget ad. Eddig azt mondták, csak a második injekció beadása után ad védettséget. Vannak viszont olyanok, akiknek nem ajánlják ezt az oltást.

Gyorsan védettséget ad

Az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) által nyilvánosságra hozott legfrissebb adatok szerint az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett koronavírus elleni vakcinája már az első oltás beadása után is értékelhető védettséget biztosított a vírus által okozott betegség ellen – írja az Index.

Kétlépcsős oltás

Ez az oltás két injekcióból áll, az első beadása után három héttel kell beadni a másodikat, ezt követően alakul ki a védettség, de most kiderült, már az első után is nagyrészt védettek lesznek azok, akik megkapják. Ezzel lerövidül a védettség eléréséhez szükséges idő, aminek a járvány megfékezésében kiemelkedő jelentősége van.

Kezdik az oltást a Honvéd Kórházban

Közben friss hír, hogy még az idén elkezdhetik a covidosokat kezelő egészségügyi dolgozók beoltását Magyarországon – írja a 444.hu. Ezt erősíti az a körlevél is, amit a budapesti Honvédkórházban küldtek ki.  Ebben azt a jó hírt osztják meg, hogy nemsokára elérhető lesz a Pfizer-es COVID védőoltás, és jelentkezzenek már most azok, akik beadnánk maguknak. Az oltás önkéntes és ingyenes lesz. 

Kiemelt kép: illusztráció