Az elmúlt hetekben még fideszes polgármesterek is nyilvánosan kritizálták Böröcz László kormánypárti képviselő törvénymódosítási javaslatát, amely arról szólt, hogy az önkormányzati bérlakásokat 10-15 százalékos piaci áron megvehetik a tulajdonosok, az önkormányzatoknak pedig kötelező azt eladni. Most meghátrált a kormány.

Mégis megváltoztatták

Nemrég Böröcz László még úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó a törvénymódosítása és azon nem akar változtatni. Most mégis meghallották a kormány tagjai a fideszes polgármesterek elégedetlenségét és változtattak. Az új elképzelés szerint szinte csak a Várban lévő lakásokra vonatkozik majd a vásárlási lehetőség. 

Megértve a frakció álláspontját

A lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni – fideszes források arról tájékoztatták az atv.hu-t, hogy ezt a tájékoztatást kapták tegnap este a kormánypárti képviselők Kocsis Máté frakcióvezetőtől.

Politikai vihar

Ma kezdődik a parlamentben a nagy politikai vihart kiváltó lakástörvény általános vitája, Böröcz László fideszes képviselő önálló indítványa alapján. A kormánypárti politikus a javaslatát azzal indokolta: az a cél, hogy “mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”. 

Hatalmas vagyonvesztés

Emlékezetes, hogy Böröcz László  eredeti módosítóindítványa szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár 10-15 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.

Fideszes polgármesterek is bírálták

A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, azt sem Papp László debreceni, sem Cser-Palkovics András székesfehérvári, de a győri városvezető Dézsi Csaba András sem tartja jó ötletnek. EZT IS OLVASD EL: A fideszes polgármester szerint a Fidesz önkormányzati bérlakások vásárlásáról szóló törvényjavaslata egy marhaság

Tiltakozás eredménye a fordulat

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt reagált a hírre Pikó András, Józsefváros polgármestere. Szerinte a lakástörvényben elért fordulat polgármesterek és civilek egyöntetű tiltakozásának az eredménye. TÉMÁBA VÁG: Lakhatási katasztrófáról beszél Pikó András, mert egy új törvény szerint pár millióért megvehetőek lesznek az önkormányzati bérlakások

Tartsuk szárazon a puskaport

A polgármester azt javasolja: „tartsuk szárazon a puskaport, mert a kisebb lopás is lopás. Nem az összes önkormányzatot, csak néhányat csinálnak ki. Nem az összes lakást, csak néhányat játszanak át a haveroknak. Ettől ez még rablás.” – írja Pikó András.

Trükkös lakásszerzés

A Várban csak pénzért nem lehet bérleti jogot vásárolni, bonyolult csereügyletre van szükség, ami nem feltétlenül törvényes. A Várban van bérlakása több fideszes miniszternek és megmondóembernek, például Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Semjén Zsoltnak, Palkovics Lászlónak vagy a nemrég ejtett Kuna Tibornak.

Kiemelt kép: illusztráció