Site icon LikeNews

Kihátrált a kormány a lakástörvényből, de a Várban lévő lakásokat olcsón mégis meg lehet venni

Az elmúlt hetekben még fideszes polgármesterek is nyilvánosan kritizálták Böröcz László kormánypárti képviselő törvénymódosítási javaslatát, amely arról szólt, hogy az önkormányzati bérlakásokat 10-15 százalékos piaci áron megvehetik a tulajdonosok, az önkormányzatoknak pedig kötelező azt eladni. Most meghátrált a kormány.

Mégis megváltoztatták

Nemrég Böröcz László még úgy nyilatkozott, hogy nagyon jó a törvénymódosítása és azon nem akar változtatni. Most mégis meghallották a kormány tagjai a fideszes polgármesterek elégedetlenségét és változtattak. Az új elképzelés szerint szinte csak a Várban lévő lakásokra vonatkozik majd a vásárlási lehetőség. 

Megértve a frakció álláspontját

A lakástörvényhez benyújtott módosító indítványt a kormány – meghallgatva és megértve a frakció álláspontját – csak a főváros világörökségi részére vonatkozóan fogja támogatni – fideszes források arról tájékoztatták az atv.hu-t, hogy ezt a tájékoztatást kapták tegnap este a kormánypárti képviselők Kocsis Máté frakcióvezetőtől.

Politikai vihar

Ma kezdődik a parlamentben a nagy politikai vihart kiváltó lakástörvény általános vitája, Böröcz László fideszes képviselő önálló indítványa alapján. A kormánypárti politikus a javaslatát azzal indokolta: az a cél, hogy “mindenki juthasson saját tulajdonú lakáshoz, aki önkormányzati bérlakásban lakik”. 

Hatalmas vagyonvesztés

Emlékezetes, hogy Böröcz László  eredeti módosítóindítványa szerint a bérlakásokat az önkormányzatoknak kötelezően el kellene adni a bérlőknek a piaci ár 10-15 százalékáért. Ez országszerte nagyjából 100 ezer lakást érint. Ha megszavazzák, az új törvényt az önkormányzatok 800 milliárdos vagyontól esnének el.

Fideszes polgármesterek is bírálták

A módosítást fideszes polgármesterek is bírálták, azt sem Papp László debreceni, sem Cser-Palkovics András székesfehérvári, de a győri városvezető Dézsi Csaba András sem tartja jó ötletnek. EZT IS OLVASD EL: A fideszes polgármester szerint a Fidesz önkormányzati bérlakások vásárlásáról szóló törvényjavaslata egy marhaság

Tiltakozás eredménye a fordulat

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt reagált a hírre Pikó András, Józsefváros polgármestere. Szerinte a lakástörvényben elért fordulat polgármesterek és civilek egyöntetű tiltakozásának az eredménye. TÉMÁBA VÁG: Lakhatási katasztrófáról beszél Pikó András, mert egy új törvény szerint pár millióért megvehetőek lesznek az önkormányzati bérlakások

Tartsuk szárazon a puskaport

A polgármester azt javasolja: „tartsuk szárazon a puskaport, mert a kisebb lopás is lopás. Nem az összes önkormányzatot, csak néhányat csinálnak ki. Nem az összes lakást, csak néhányat játszanak át a haveroknak. Ettől ez még rablás.” – írja Pikó András.

Trükkös lakásszerzés

A Várban csak pénzért nem lehet bérleti jogot vásárolni, bonyolult csereügyletre van szükség, ami nem feltétlenül törvényes. A Várban van bérlakása több fideszes miniszternek és megmondóembernek, például Bayer Zsoltnak, Rákay Philipnek, Semjén Zsoltnak, Palkovics Lászlónak vagy a nemrég ejtett Kuna Tibornak.

Kiemelt kép: illusztráció

Exit mobile version