Kijárási korlátozást vezet be a kormány március 28 és április 11 között – jelentette be Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádióban.

A kijárási korlátozás nem azonos a kijárási tilalommal – mondta a miniszterelnök. A kormány áttanulmányozta az európai országokban korlátozásokat, így a bajor példát követik.

A rendelet egyik szakasza arról szól, hogy az élelmiszerboltokat és a patikákákat a 65 év felettiek csak reggel 9 és 12 óra között látogathatják.   

Azok, akik nem tudják megoldani a gyerekek felügyelét, azok továbbra is bevihetik őket az iskolákba. Az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ahol ötfős csoportokban vigyáznak a gyerekekre, ide is be lehet menni, illetve ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot.

Aki nem tartja be a kijárási korlátozást, az szabálysértés követ el és 50 ezert forintos pénzbüntetést kap.

Hétfő reggeltől minden kórház élén megjelennek az egyenruhás “kórházparancsnokok” – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Orvosszakmai kérdésekben természetesen nem ők fognak dönteni, hanem az orvosok, de a járványügyi előírások betartása, betartatása, a készletek rendelkezésre állása, a személyzettel való gazdálkodás folyamatos “karbantartása” a “kórházparancsnokok” feladata lesz – közölte a kormányfő. Hangsúlyozta: ha a következő néhány hétben, hónapban jól működik ez a rendszer, a kórházak ki fogják bírni a terhelést.

Kiemelt kép: illusztráció