Sokan tudni szerették volna, hogy mennyibe kerülnek a koronavírus oltások az egyes gyártóknál. Még az Európai Bizottság sem hozta nyilvánosságra az adatokat, a belga költségvetési miniszter azonban véletlenül megosztotta az árakat a közösségi oldalán, a hibát később a sajtósaira fogta. Az árlistát a cikkünk alján találod.

Kérték, de nem mondták meg az árakat

Hónapok óta kérik az Európai Bizottságot, hogy hozza nyilvánosságra, hogy mennyiért veszi a vakcinát attól a hat gyártó cégtől, amellyel szerződést kötött.

Itt találod a legfrissebb járványügyi adatokat:

Kiszivárogtatta a miniszter

Bár a testület mindeddig üzleti titoktartási szerződésekre hivatkozva megtagadta a kérést, Eva De Bleeker belga költségvetési miniszter csütörtökön egy tweetben véletlenül nyilvánosságra hozta, hogy melyik gyártó vakcinájából milyen egységáron vásárolnak be – számolt be a Politicora hivatkozva az Index.

A legdrágább 6 ezer forintba kerül

Eszerint az Európai Unióba az AstraZeneca, a Johnson & Johnson, a Sanofi, a Pfizer, CureVac és a Moderna fog szállítani. Ezek közül a legdrágább a Moderna lesz, de még így sem kerül egy oltás 6000 ezer forintba.

A legolcsóbb 600 Ft

A vakcinagyártók közül a legolcsóbban az AstraZeneca kínálja a portákáját, ők egy fecskendőnyi oltóanyagot nagyjából 600 forintot kértek az Európai Bizottságtól.

Nincs még ára az orosz oltásnak

Az oroszok Sputnyik elnevezésű vakcinája nem szerepel a listán, de a portál szerint a gyártó azt ígéri 10 dollárnál, vagyis 3 ezer forintnál kevesebbe fog kerülni.

35 ezer Pfizer vakcina érkezik Budapestre

Magyarországra még decemberben érkezik 35 ezer darab Pfizer vakcina, ez nagyjából 17 ezer ember oltására elegendő, hiszen két oltás kell a védettséghez.

147 millióba kerül a Magyarországre érkező első adag oltás

A Budapestre érkező oltások értéke 147 millió forint, ennyit fizetett érte az Európai Unió a gyártónak.

Bíznia kellene az embereknek az oltásban

Magyarország az Európai Unió tagjaként nagyon sokféle oltóanyagot próbál beszerezni, az embereknek pedig nagyon kellene bízniuk azokban az oltóanyagokban, amelyeket az európai és a magyar gyógyszerhatóságok engedélyeznek – mondta szombaton Szlávik János infektológus.

Mellkéhatások

Szlávik doktor hangsúlyozta, hogy ezeket a vakcinákat megfelelően megvizsgálják, az eddig megjelent hírek alapján pedig szinte valamennyi előtörzskönyvezett oltóanyag hatásos, mellékhatásai pedig csak a szokásosak: bőrpír, hőemelkedés, enyhe fájdalom az oltás helyén.

Forrás: Eva De Bleeker belga költségvetési miniszter
Infogram

Kiemelt kép: Illusztráció