Egyes munkakörökben a láthatósági mellény viselése nélkülözhetetlen és életet menthet. Gondoljunk az építőiparban, útépítésnél végzett tevékenységekre, ahol különösen fontos, hogy látható legyen kollégáink helyzete.

A munkagépek működtetésekor, a balesetveszély megelőzése érdekében a tereptárgyak észlelésén túl a munkatársakra is gondos figyelmet kell fordítani. Láthatóságukat a fényvisszaverő és figyelemfelkeltő színű mellények biztosíthatják.

A munkavédelmi öltözékeket forgalmazó Netpolc kínálatában láthatósági mellények is kaphatóak. Többféle szempontot érdemes figyelembe venni a választásnál, ezeket foglaltuk össze a cikkünkben.

Biztonság mindenekelőtt

A munkavállalók védelme a munkáltató feladata. Minden kollégának a munkaköréhez szükséges eszköz biztosítása elsődleges. A minőségi és kényelmes felszerelés nem számít luxusnak, hanem szintén a biztonságot szolgálja, hiszen ha azzal kell foglalkoznia a kollégának, hogy folyton igazítsa a rossz méretű láthatósági mellényt, vagy éppen akadályozza a mozgásban, akkor a balesetveszély megnő, és a munkavégzése is hátráltatva lesz.

A láthatósági mellény használatával biztosíthatjuk, hogy a rossz látási körülmények között vagy esti munkavégzés során kollégáink észrevehetőek legyenek mások számára. A közúton dolgozók kivételesen nagy veszélynek vannak kitéve, így számukra a fényvisszaverő anyagú munkaruha viselése valóban létfontosságú.

Törvényi szabályozás

Az Európai Uniós és hazai szabályozás jól körülhatárolja, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie egy láthatósági mellénynek, így mielőtt kiválasztanánk a legmegfelelőbb védőeszközt, a minősítésre legyünk figyelemmel.

Az MSZ EN ISO 20471 szabvány pontosan meghatározza azt, hogy milyen szín- és fényvisszaverő jellemzőknek kell megfelelnie az eszköznek a hatékony védelem érdekében. A specifikációk adottak, azonban nem kötelező jelleggel használatosak. Így a munkáltató szabad döntése, hogy figyelembe veszi-e a szabványt a mellény kiválasztásakor. Természetesen célszerű ezt megtenni, mivel így tudjuk biztosítani a maximális védelmet a kollégák számára.

A kényelem alapvető

Mivel munkatársaink egész nap viselik a láthatósági mellényt, így a kényelem roppant fontos szempont a választásnál. Általában a bő kialakítású modelleket kedvelik a dolgozók, de érdemes óvatosan bánni a méretezéssel, hiszen a túlzottan széles ruhadarab könnyen beakadhat, akadályozhatja a munkát. A tépőzáras záródással kiküszöbölhetjük ezt a problémát, egyszerűen testre szabhatóvá válik a mellény.

A megfelelő szellőzés is kivételesen kulcsfontosságú. Nyáron az aszfalt forróságában dolgozóknak a lélegző, hálós szövetből készült láthatósági mellény viselése a legideálisabb. Érdemes gondot fordítanunk a ruhadarabon lévő kiegészítőkre is, mint például a zsebek száma és elhelyezkedése. A legfelső rétegként viselt védőeszköznél praktikus, ha van hely a szerszámok biztonságos elhelyezésére.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.