1 160 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 377 655 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 65 beteg

Elhunyt 65 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 155 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 281 839 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 661 főre csökkent. 3717 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 295-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ennyien kaptak oltást

Eddig 289 042 fő kapott oltást, közülük 107 592 fő már a második oltását is megkapta. Az oltás első két szakasza lezárult: az egészségügyi dolgozók és az idősotthonok, bentlakásos szociális intézmények kampányszerű oltása már megtörtént. Az elmúlt napokban a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása is megkezdődött a kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál. A szombaton érkezett AstraZeneca-vakcina első szállítmányából hamarosan megkezdődhet a 60 év alatti regisztrált krónikus betegek oltása. 

Az orosz vakcina is megkapta az engedélyt

A Pfizer BioNTech, a Moderna, és az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája után újabb oltóanyag kapott engedélyt magyarországi használatra, ugyanis a Nemzeti Népegészségügyi Központ befejezte a feltételül szabott hatósági vizsgálatokat a Szputnyik oltással kapcsolatban. A vizsgált paraméterek alapján az NNK megállapította, hogy a vakcina gyógyszerminőségi szempontból a gyártói specifikációnak megfelelt, immunbiológiai szempontból a készítmény emberen alkalmazható – írja az MTI.

Az oltás ellenére fertőződtek meg

Megfertőződött az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) először Nagy-Britanniában azonosított változatával egy németországi idősotthon 14 lakója, akik már mind megkapták a SARS-CoV-2 elleni védőoltás mindkét adagját – jelentette vasárnap a Norddeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati médiatársaság.

Megkapták a második adagot is

A beszámoló szerint az Osnabrück mellett fekvő Belmben működő otthon lakói január 25-én kapták meg a második adagot a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű védőoltásából.

14 lakó megfertőződött

Február 2-án az egyik dolgozó gyorstesztje pozitív lett, ezért az összes lakót és a teljes személyzetet letesztelték. A minták elemzésével kimutatták, hogy 14 beoltott lakó szervezetébe bejutott a vírus B 1.1.7 jelzésű, Nagy-Britanniában azonosított változata, amelyet a korábbiaknál fertőzőképesebbként tartanak számon.

Nincsenek súlyos tünetek

Egyelőre csak tünetmentes, vagy a vírus okozta betegség (Covid-19) enyhe tüneteit mutató fertőzöttet találtak az idősotthonban. Ez a kedvező fejlemény az oltás jótékony hatásának tulajdonítható – nyilatkozott Burkhard Riepenhoff, a járási közigazgatási hivatal szóvivője.

Háromféle oltóanyag

Hétfőtől a BioNTech/Pfizer és a Moderna-vakcina mellett egy harmadik szérumot, az Oxford/AstraZeneca vakcináját is használják az oltási kampányban Németországban. Az unióstól eltérő helyi rendelkezés szerint az Oxford/AstraZeneca-vakcinát csak 65 év alattiaknak szabad beadni. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balogh Zoltán