Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 870 631 fő a beoltottak száma, ebből 667 303 fő már a második oltását is megkapta. 

Továbbra is érvényben vannak a korlátozások

A járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában vagyunk, a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a korlátozások továbbra is érvényben vannak. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sok az új fertőzött

10 167 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 624 779 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. 

Elhunyt 253 beteg

Elhunyt 253 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 19 752 főre emelkedett. 

További adatok

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 393 999 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 211 028 főre emelkedett.  11 779 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1512-en vannak lélegeztetőgépen.

Folyamatosan oltanak

Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság átoltottsága elérte a 18,5 %-ot szemben a 10,2 %-os uniós átlaggal. A veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elől a sorban.  A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A kormány döntött az óvodai, iskolai és bölcsődei dolgozók kampányszerű oltásáról is.

Ezt mondta Gulyás Gergely pénteken

A kereskedelmi és iparkamara, illetve a gazdasági élet szereplői által javasolt változtatások bevezetésére akkor van lehetőség, ha a beadott oltásszám tekintetében Magyarország átlépi a 2,5 milliós határt, azaz 2,5 millió ember legalább az első oltását megkapta – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken rendkívüli online tájékoztatóján, hozzátéve: ez a jelenlegi számítások szerint a húsvéthétfőt követő néhány napban be fog következni.

Komoly feladatok

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a járvány harmadik hulláma minden eddiginél komolyabb feladatok elé állítja az országot. Megismételte a miniszterelnöknek a Kossuth rádióban tett kijelentését, miszerint a jelenlegi számok mellett, pillanatnyilag semmilyen nyitás nem engedhető meg.

Egy utolsó nagy erőfeszítés

Úgy fogalmazott: “egy utolsó közös nagy erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy túl legyünk a járvány harmadik hullámának csúcspontján”. Ezért mindenkit arra kért, hogy az érvényben lévő szabályokat tartsa be, a húsvéti ünnepek időszakában is.

Javaslatok

Közölte: az operatív törzs a nap folyamán hosszan tárgyalt azokról a javaslatokról, amelyeket a kereskedelmi és iparkamara, illetve a vállalkozások és a gazdasági élet szereplői a kormány felé több alkalommal megfogalmaztak.  Jelezte: ezeket a szabályokat támogatják, ugyanakkor változtatásra akkor van lehetőség, ha már 2,5 millió ember megkapta legalább az első oltást. EZ IS ÉRDEKELHET! Home office a járvány után? Kiderült, mennyien élnének a lehetőséggel

Ez várható

 A tervezett változtatásokat részletezve kiemelte: a kijárási tilalom kezdete este tíz órára módosul, a tilalom hajnali ötig fog tartani. Valamennyi üzlet kinyithat. A boltok hajnali öttől este fél tízig nyitva lehetnek, de tíz négyzetméterenként csupán egy vásárló tartózkodhat a területükön. A szolgáltatásoknál a március 8-ai szigorítások előtti szabályokhoz tér vissza az ország.

Kinyithatnak az iskolák is

A kormány tervei szerint az iskolák április 19-én nyitnak meg, ekkortól az óvodák, az általános iskolák és a gimnáziumok is a rendes oktatásra állhatnak vissza. Április 1-jén elkezdik beoltani a tanárokat, remélhetőleg bő egy hét alatt mindegyikük meg tudja kapni a vakcinát – mondta a miniszter. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt