Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 760 938 fő, közülük 1 171 475 fő már a második oltását is megkapta.

8053 új fertőzött, elhunyt 245 beteg

8053 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 713 868 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 245 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 211 főre emelkedett. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

1344 fő lélegeztetőgépen

8053 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 713 868 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 245 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 23 211 főre emelkedett. 

Folytatódik az oltás

Magyarország a második az uniós oltási ranglistán.  A magyar lakosság 27,5%-a már kapott oltást, szemben az uniós 14,4%-os átlaggal.  Miután a beoltottak száma kedden meghaladta a 2,5 milliót, szerdától megkezdődhetett a lépcsőzetes újraindítás. Szigorú járványügyi intézkedések mellett, de kinyithattak az üzletek, a szolgáltatások és a kijárási tilalom 22 órára tolódott. Emellett a védelmi intézkedések továbbra is érvényben maradnak.

A bölcsődei, óvodai, iskolai dolgozókat is oltják

Ma is folytatódik a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók soron kívüli oltása a kórházi oltópontokon. A háziorvosok is folytathatják a regisztráltak beküldését a kórházi oltópontokra, ahol most Pfizer és Szputnyik vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

 Ezt mondta Maruzsa

Minden készen áll az óvodák és az iskolák április 19-i újranyitására – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

Ez a helyzet a gimnáziumokkal

Maruzsa Zoltán jelezte, hogy az érettségik minél biztonságosabb lebonyolítása érdekében a 9-12. évfolyamokon csak május 10-én áll vissza a jelenléti oktatás, az 1-8. évfolyamokon és az óvodákban azonban már április 19-én.

Kiscsoportos felkészítés

Az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat ugyanakkor továbbra is szervezhetnek a középiskolákban – hangsúlyozta az államtitkár.

Ez a helyzet a szóbelikkel

Fő szabály szerint csak az írásbeli érettségiket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek jellemzően elmaradnak. Ezt a modellt tavaly már sikeresen alkalmazták – mondta. Az előre hozott vizsgákat azonban idén megtartják; több mint 110 ezer érettségizőre számítanak – közölte.

El kell érni a 12 százalékot

Azon vizsgatárgyak esetében, amelyek középszinten csak szóbeli résszel rendelkeznek, idén is meg kell szervezni a szóbeli megmérettetést. Ha bármely középszintű érettséginél a diák írásbeli teljesítménye a 12 százalékot elérte, de a 25-öt nem, akkor tehet szóbeli vizsgát – közölte Maruzsa Zoltán.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!  

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila