Site icon LikeNews

Koronavírus: 6566 az új fertőzöttet találtak, elhunyt 211 beteg, közben folyamatosan oltanak az ünnep alatt is

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 2 312 501 fő, közülük 905 117 fő már a második oltását is megkapta, de a brit mutáns továbbra is nagyon gyorsan terjed.

6566 új fertőzött, elhunyt 2011 beteg 

6566 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 685 979 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 211 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 21 715 főre emelkedett.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

1440-en vannak lélegeztetőgépen

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 416 972 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 247 292 főre emelkedett. 11 571 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1440-en vannak lélegeztetőgépen. 

Orbán Viktor telephelyet látogatott

Orbán Viktor miniszterelnök húsvétvasárnap reggel meglátogatta a Hungaropharma X. kerületi telephelyét, ahonnan minden hajnalban elindulnak a vakcinaszállítmányok az oltópontokra – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Hamarosan meglesz a 2,5 milliomodik beoltott

A miniszterelnök a helyszínen készült videójában, amely a közösségi oldalán látható, elmondta: az oltásnál mindig az ápolónőkre és orvosokra gondolunk, pedig kellene gondolnunk a rakodómunkásokra, pilótákra, sofőrökre, anyagkiadókra is, hiszen az ő munkájukkal kezdődhet meg az oltás.”Ezt a munkát minden hajnalban elvégzik. Ma is így van, és jó esélyünk van arra, hogy ha holnap és holnapután is rendben mennek a dolgok, akkor a húsvét utáni első-második napon meglesz a 2,5 milliomodik beoltott” – fogalmazott Orbán Viktor.

Az ünnep alatt is dinamikusan halad az oltás

A magyar oltási program továbbra is nagyon dinamikusan halad és húsvétkor sem áll le, hiszen a vakcinák életeket menthetnek – mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, az országos oltási munkacsoport vezetője szombaton a közmédiának nyilatkozva.

Nagy országok előtt haladunk

György István kifejtette, pénteken újabb 64 ezer Moderna-vakcina került ki a megyei oltási munkacsoportokhoz, vasárnap pedig további 229 ezer AstraZeneca-oltóanyag érkezik. Magyarország kétszeres oltási sebességgel halad a nagy uniós tagállamokhoz, például Németországhoz, Franciaországhoz és Olaszországhoz képest – tette hozzá.

Oltják a pedagógusokat is

Az államtitkár emlékeztetett, három nap alatt 78 ezer pedagógust tudnak beoltani, a jövő héten pedig az óvodai nevelők, a szakképzésben dolgozók és a különböző gondozást nyújtó intézményekben nevelő pedagógusok kapnak vakcinát mintegy 100 ezres nagyságrendben. EZ IS ÉRDEKELHET! Megszólalt az EMMI a Favipiravir terápia hatásosságával kapcsolatban

Az oltóbuszok is elindultak

Eközben a honvédség és az operatív törzs együttműködésével öt oltóbusz indult el, a járművekkel 22 500 oltás adható be egy hónapban – mondta György István.  Szólt arról is, Budapesten a korábbi négy helyett már tizennyolc szakrendelőben oltanak.

Erre kéri a kismamákat

György István arra kérte a kismamákat és a gyermeküket anyatejjel táplálókat, hogy a háziorvosuktól igényeljék a Pfizer-, illetve a Moderna-oltásokat, amelyeket vagy a háziorvosi rendelőben, vagy az oltópontok egyikén vehetnek fel.

Ekkortól ajánlott az oltás nekik

A kismamák esetében a második trimesztertől ajánlott az első oltás, míg a második a szülés után, a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák pedig a baba egyéves koráig kérhetik az oltást, amelynek beadásával kapcsolatban a háziorvosoknak egyéni mérlegelési lehetőségük van – mondta az államtitkár.

Nyitva áll a lehetőség

György István aláhúzta, már a teljes társadalom előtt kinyitották az oltási lehetőséget, de továbbra is elsőbbséget élveznek az idősek és az alapbetegségekben szenvedők, a sorrend meghatározásában viszont nagy döntési szabadságot adtak a háziorvosoknak.  A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila

Exit mobile version