A Favipiravirt  a háziorvosokon kívül már jogosult felírni az alapellátási ügyeletben, a covid-ambulanciákon dolgozó, illetve minden olyan orvos, aki a járványügyi ellátásban gyógyít. Így az érintett betegek hétvégén és ünnepnapokon is megkezdhetik a vírus elleni védekezést – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.

Hatékony a gyógyszer

A koronavírus-járvány harmadik hullámában meredeken emelkedő fertőzések miatt a kórházi kezeléseknél hatásosan alkalmazott favipiravir gyógyszer március eleje óta már a járóbeteg-ellátásban is elérhető és hatékony a betegek otthoni gyógyulásában – tudatták. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Segíti az enyhe és középsúlyos tüneteket produkáló betegeket

Azt írták, hogy a tablettát az enyhe vagy középsúlyos tüneteket mutató betegeknek a háziorvos írja fel, ezzel is elősegítve a betegség könnyebb lefolyását és csökkentve a kórházi kezelésre szorulók számát.

Mihamarabbi alkalmazás

A favipiravirtól a tünetek megjelenésétől számított maximum 5-7 napig lehet jótékony hatást várni, ezért a gyógyszer mielőbbi alkalmazása érdekében nemcsak a pozitív teszttel igazolt, hanem a koronavírusos tüneteket mutató, nagy valószínűséggel megfertőződött betegek esetében is elkezdődhet a kezelés.

Ingyenesen kiváltható

Hozzátették, hogy a gyógyszer ingyenesen kiváltható a gyógyszertárakban, illetve a covid-ambulanciákon. OLVASD EL EZT IS! Koronavírus: csúcson a halálos áldozatok száma, rengeteg a kórházi kezelt, közel 1500 embert lélegeztetnek, közben kezdődik a tanárok oltása

Magzat- és májkárosító hatás

Elengedhetetlen a favipiravir hatóanyagú gyógyszerek potenciális magzat- és májkárosító hatásáról a betegek tájékoztatása, és kötelező a beteg beleegyező nyilatkozatának kitöltése is – emelték ki.

Nem szűnik meg a karanténkötelezettség

“Felhívjuk a figyelmet, hogy a gyógyszerátvétel nem indokolhatja az otthoni karanténkötelezettség megszegését. Arra kérünk minden koronavírusos beteget, hogy ne személyesen keressék fel az orvosukat és a gyógyszertárakat, hisz az jelentős egészségügyi kockázattal jár, veszélyezteti a járvány elleni védekezés sikerességét, valamint a patikába látogató többi beteg és a gyógyszertári dolgozók egészségét” – fogalmaztak a közleményben.

Hozzátartozó, vagy ismerős segítsen

A gyógyszer kiváltásához kérjék hozzátartozójuk, ismerősük vagy az önkormányzat segítségét, hisz TAJ-szám “bemondásával” is ki lehet váltani a gyógyszert – hívták fel a figyelmet. EZ IS ÉRDEKELHET! WHO: a koronavírus eredetét tovább kell vizsgálni

Tájékoztassák a háziorvosokat

Kiemelt fontosságúnak nevezték, hogy a favipiravir-kezelés során a betegek folyamatosan tájékoztassák a háziorvosukat az állapotukról. Jelezték azt is, hogy március 29-éig az orvosok 62 033 doboz favipiravirt rendeltek.

Folyamatosan pótolható

A Meditopnak és az Egisnek köszönhetően Magyarország favipiravir-ellátása hazai forrásokból folyamatosan pótolható, nem függ a külföldi gyógyszerbeszerzésektől – áll az Emmi közleményében. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Favipiravir – Forrás: www.koronavirus.gov.hu