Berobbant a koronavírus-járvány Indiában, miközben éppen a gazdaság újraindításán dolgoznak a több hete tartó szigorú kijárási korlátozások feloldása után. Ázsia új koronavírus-központján belül Delhi a gócpont, ahol már most nincs elég kórházi ágy, és hatalmas felfutásra várnak a betegek számban.

Az 1,3 milliárd lakosú Indiában eddig 320 ezer koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a Johns Hopkins Egyetem adatbázisa szerint, a világon a hivatalos adatok szerint ezzel a negyedik legtöbb fertőzöttet találták meg itt.  Az elmúlt napokban 10 ezer körüli új esetszámot regisztráltak az országban, vasárnap megközelítette a 12 ezret ez a szám.

Indián belül a járvány új gócpontja az elővárosokkal együtt összesen 22 millió fős Delhi, ahol a kórházi ágyak megteltek, sokan a kórházak előtt állnak sorba hozzátartozóikkal, hogy ágyat kaphassanak.

A Reuters egy héttel ezelőtti tudósítása szerint többen a kórházak előtti várakozás közben veszítették életüket.

Delhi miniszterelnök-helyettese, Manish Sisodia június 9-én közölte, 29 ezer beteget tartanak nyilván Delhiben, és ez a szám július végére 550 ezerre mehet fel, miközben a városban mindössze 9 ezer kórházi ágy áll rendelkezésre. A városban vasárnap reggeli adatok szerint már 38 900 fertőzöttet azonosítottak – írja a Portfolio.

Az esetek száma annak ellenére kezdett el gyors ütemben emelkedni, hogy India komoly kijárási korlátozásokat vezetett be március közepétől kezdve a járvány lassítása érdekében, melyet május végén kezdtek el részlegesen feloldani: néhány államban, városban továbbra is kijárási korlátozás maradt érvényen.

Az országban sok a felderítetlen eset, sokan nem kerülnek be a statisztikákba, mert az országban keveset tesztelnek, így a valós helyzet rossza lehet a jelenleg ismertnél.

Kiemelt kép: illusztráció