Magyar érintettje is van már a koronavírusnak. A Japán mellett karanténba helyezett koronavírusos hajón dolgozik a magyar állampolgár.

Koronavírussal fertőződött meg egy magyar Japánban – jelentette be a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

A Japán mellett karanténba helyezett hajón dolgozó egyik magyar állampolgár koronavírustesztje pozitív lett. Egy zenész testvérpár, és egy pincér van a hajón. Az államtitkár elmondta, hogy a fertőzött utas egyenlőre  nem lázas, nem köhög. A tünetmentes embereket karanténmegfigyelő központba szállították eddig, vélhetően így lesz a magyar beteg esetében is. A japán gyakorlat szerint a tesztet többször is megismétlik.

A másik két magyar jól van, tünetmentes. Menczer Tamás azt mondta, hogy hosszabb ideig karanténban lesz a magyar beteg.

Két utas meghalt a hajón

Egy 87 éves férfi és egy 84 éves nő azt követően halt meg, hogy kórházba szállították őket. A két utas egy nappal azután halt meg, hogy a kéthetes jokohamai karantén lejárta után hatóságok megkezdték az utasok elengedését.

Több japán orvos is bírálta a Diamond Princessen uralkodó állapotokat. Az egyik orvos, aki járt a hajón, azt tapasztalta, hogy nem volt elkülönített, a fertőzöttek számára létesített zóna, illetve a nem fertőzöttek számára fenntartott övezet. Az orvos kaotikusnak nevezte a helyzetet. 

Kiemelt kép: illusztráció