578 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 369 288 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Meghalt 78 beteg

Elhunyt 78 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 12 656 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 268 803 fő, az aktív fertőzöttek száma 87 829 főre csökkent. 3729 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 272-en vannak lélegeztetőgépen. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Oltások

Eddig 243 036 fő kapott oltást, közülük 68 526 fő már a második oltását is megkapta. Az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult, és az idősotthonokban, bentlakásos szociális intézményekben is már 82 ezren éltek az oltás lehetőségével

Jóval kevesebb érkezett

Müller Cecília elmondta, 18 ezer Moderna-vakcina helyett kevesebb mint 11 ezer érkezett. Jelenleg is ülésezik az oltási munkacsoport, hogy átütemezze a lehetőségeket. Ezzel együtt leszögezte: mindenképpen megkezdődik a harmadik kör, vagyis a 89 évnél idősebbek beoltása – írja az MTI.

Tájékoztatták a háziorvosokat

A legidősebb korosztály oltásával kapcsolatban elmondta, a háziorvosok megkapták a szükséges tájékoztatást, és remények szerint ezen a héten be tudják oltani a praxisukhoz tartozó 89 évesnél idősebbeket. Ez úgy is történhet – mondta -, hogy a rendelőben oltanak, otthonukban keresik fel őket, vagy az időseket elirányítják az egyik oltóponthoz.

Ők döntenek

A háziorvos dönt arról, hogy a hozzá eljuttatott névlistából kit, mikor hív be, és arról is ő dönt, hogy beoltható-e az illető – ismertette. A háziorvosok a Moderna vakcinájából kapnak egy ampullát, amely tíz ember oltására elég.

További oltóanyagokat várnak

Elmondta, a héten 85 410 adag Pfizer vakcinát várnak. Várható továbbá újabb Moderna-szállítmány érkezése is, de a vasárnap tapasztalt bizonytalanságok miatt ennek részleteiről nem közölt többet az országos tisztifőorvos.

Ennyi embert oltottak be eddig

Müller Cecília hozzátette: 238 ezerhez közelít a beoltottak száma Magyarországon, 61 ezren már a második dózist is megkapták. Az elmúlt négy napban az idősotthonokban és a szociális bentlakásos intézményekben élők és dolgozók közül 72 ezren kaptak oltást. Számos helyen nem volt lehetőség a védőoltás beadására, de ezt pótolni fogják – ígérte.

Megvédenek

A szakember kitért arra: minden vakcina, amit gyártanak, ad valamilyen fokú védelmet: ez 60 százalék feletti, de a legtöbb 80-90 százalékos hatásosságot jelent – mondta, kiemelve: a súlyos megbetegedéstől, a súlyos szövődmények kialakulásától, a kórházba kerüléstől és a halálos kimeneteltől mindenképpen megvéd.   Hozzátette: látva a szállítási bizonytalanságokat, minden lehetőséget megragadnak arra, hogy megfelelő mennyiségű és hatásos vakcina álljon rendelkezésre, hiszen – mondta -, ez jelenti a kivezető utat a járványból.

Engedélyezett vakcinák

A tisztifőorvos emlékeztetett, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a Moderna oltóanyaga után az AstraZeneca védőoltásának is megadta az európai forgalmazási engedélyt. Ezen kívül a magyar kormány gondoskodott egymillió embernek elegendő orosz és 2,5 millió embernek elegendő kínai vakcina beszerzéséről is.

Ezek a mutációk még nem jelentek meg

Jelezte: a vírus brazil és a dél-afrikai variánsát a magyar mintákban még nem mutatták ki. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás