Hosszú-COVID-ról beszélünk, ha a koronavírus-fertőzés tünetei hat hétnél tovább tartanak. A betegséget gyakran enyhe tünetekkel átvészelő, kórházi kezelésre nem szoruló, de elhúzódó panaszoktól szenvedő betegek egyik gyakori panasza a fülzúgás, mellyel kapcsolatban dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, a Fül-orr-gége Központ orvosa beszélt.

Enyhe tünetekkel zajló fertőzés után fülzúgás

Az Annals of Clinical and Translational Neurology folyóiratban száz, kórházi kezelést nem igénylő koronavírus-fertőzésen átesett beteg gyógyulását követték nyomon. A résztvevők 70%-a nő, átlagéletkoruk 43 év, egyikőjüknél sem alakult ki alacsony véroxigénszint, sem tüdőgyulladás a betegség aktív szakaszában. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hosszúra nyúló tünetek

Felépülésüket követően azonban gyógyulásuk nem volt teljes, a hosszú-COVID tünetei jelentkeztek. Leggyakrabban fáradtság, szorongás, légszomj, szívritmus és vérnyomás problémák, alvászavarok és 29% esetében fülzúgás. 

A meglévő fülzúgás erősödik, de a fertőzést is jelezheti

A Frontiers of Public Health folyóirat közlése szerint a tüneteket mutató koronavírus-fertőzöttek 40%-a tapasztalta a meglévő fülzúgása rosszabbodását. 48 országból, összesen 3103 fertőzött tüneteit jegyezték fel. Közülük néhányan azt is jelezték, hogy a fertőzés tüneteinek megjelenésével egy időben fülzúgásuk alakult ki, bár korábban nem volt ilyen problémájuk.

Sokaknál jelen van

Ezzel összhangban az International Journal of Audiology című szaklapban megjelent kutatás is azt állítja, hogy a fülzúgás akár a fertőzésre is felhívhatja a figyelmet. A tudósok 24 tanulmány összegzése alapján megállapították, hogy a fülzúgás a megvizsgált aktív koronavírusos esetek mintegy 14,8 százalékánál volt jelen.

Az összefüggés pontos okai még nem ismertek

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a korábban meglévő fülzúgás romlásában a járvánnyal járó szorongás, szociális távolságtartás, sportolási lehetőségek hiánya és a megnövekedett fül/fejhallgató miatt fokozott zajterhelés is szerepet játszik. A koronavírus-fertőzés tüneteként, vagy azt követően fellépő fülzúgás mellé gyakran halláscsökkenés is társul, ezért ennek kivizsgálásával és kezelésével mindenképp foglalkozni kell, a betegség lezajlását követően. Kutatásokban felmerül annak lehetősége is, hogy a kellemetlen tünetek nem önmagában a fertőzés, hanem a lábadozás időszakában szedett egyes gyógyszerek mellékhatásai is lehetnek.

Pontos feltárás

Az összefüggések pontos feltárása még a szakemberekre váró feladat, az Amerikai Audiológiai Akadémia 650 hosszú-COVID tünetektől szenvedő személy adatait vizsgálva is azt állítja, hogy további kutatások szükségesek ennek megértéséhez. A fokozott stressz és a gyógyszer mellékhatás lehetősége mellett vizsgálni kell a koronavírus által okozott fül-orr-gégészeti és neurológiai szövődmények szerepét is a fülzúgás megjelenésében. 

Orvosi segítség

Ha a pozitív koronavírus tesztet követően 6-8 héttel sem szűnik a fülzúgás, javasolt orvoshoz fordulni. Kezelésére több féle lehetőség is létezik, ezekből mindig személyre szabottan választja ki az orvos a megfelelőt.

Terápia

A részletes elbeszélgetést, a fül-orr-gégészeti kivizsgálást követően például gyógyszeres terápiát, vagy fülzúgást csökkentő készülékeket is javasolhat. Életmódbeli változtatásokkal – az alvás minőségének javítása, stresszkezelő technikák elsajátítása, háttérzaj alkalmazása a mindennapokban – is hozzájárulhatunk a kezelés sikeréhez. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: Fül-orr-gége Központ www.fulorrgegekozpont.hu

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: