Ahogy azt október 3-án a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon megírtk a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet számításai szerint év vége felé Magyarországon naponta 220 haláleset fog történni, ha nem szigorít a kormány. A szigorítások sokáig várattak magukra, ma pedig már 182 ember halt meg a vírus miatt. Az amerikai kutatók jóslata sajnos valóra válhat.

Megbízható adatok

A Bill és Melinda Gates Alapítvány támogatásával létrejött, a Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet, írta a Budapestkörnyéke hírportál.

Itt vannak a legfrissebb járványügyi adatok:

Mindenki rájuk figyel

A koronavírus-világjárvány kezdete óta mindenki figyel rájuk, mert kifinomult matematikai modelljeik jó közelítéssel képesek előrejelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatok milyen jövőt vetítenek előre – írja a Magyarhang.org

Katasztrófális helyzet

Az októberi előrejelzésük szerint, ha Magyarországon az akkori, lezárások nélküli trendek folytatódnak, nagyon hamar katasztrofálissá fog válhat a helyzet. Az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

Igaza volt az amerikai kutatóintézetnek

Mivel a kormány időközben észbe kapott és mégis lettek lezárások, így a halálos áldozatok száma talán nem éri el a napi 220-at, ugyanakkor a csütörtöki adatok nagyon nyugtalanítóak. Minden eddiginél több, 182 ember halt meg a vírus miatt. A napi fertőzöttek száma is csúcsra ugrott. Úgy tűnik a számokat tekintve igaza volt két hónappal ezelőtt az amerikai kutatóintézetnek.

Intenzív osztályi ágyak

A kórházi kapacitásról azt írták, nem a sima kórházi ágyak okoznak problémát, hanem azzal lesz a baj, hogy sokkal többen lesznek azok a betegek, akik intenzív ellátásra szorulnak, mint ahány ilyen ágy van jelenleg az országban.

Felfüggesztett műtétek

A kórházi keleléssel kapcsolatban azt írják a kormányzati portálon, hogy Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon. Annak érdekében, hogy a növekvő betegszámmal a koronavírusos betegek kórházi ellátása továbbra is biztosított legyen, a halasztható műtéteket felfüggesztették, bővült az ellátásba bevont kórházak és koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi ágyak száma.

Lehetett volna tenni a katasztrófa ellen

Az amerikai kutatók szerint sokat lehetett volna tenni azért, hogy ne következzen be a jövendölt katasztrófa. A portál szerint a magyar kormány viselkedése azonban nem egyértelműen abba az irányba mutatott októberben, hogy mindent meg kívánnának tenni annak érdekében, hogy ne haljanak meg ezerszámra koronavírusban a magyarok.

100 emberből 15-nél vannak mellékhatások

Ma írtuk meg, hogy a napokon belül piacra kerülő vakcináknak lehetnek mellékhatásaik. A Pfizer és a Moderna vakcináit fölvevő páciensek 10-15%-ánál lépnek fel olyan mellékhatások, melyek „számottevően látványosak” – mondta el Moncef Slaoui, a Fehér Ház vakcinaprogramjának vezetője.

Hidegrázás, fejfájás

A legtöbben az oltás helyénél tapasztalnak fájdalmat, belázasodnak, hidegrázást kapnak, izomfájdalmat vagy fejfájást érzékelnek – mondta el Slaoui a CNBC-nek. Hozzátette: a legtöbb embernél semmilyen mellékhatás nem lép fel.

Láz, izomfájdalom

Korábban a Moderna és a Pfizer is elismerték, hogy a vakcina okozhat enyhe mellékhatásokat, mint izomfájdalom, hidegrázás vagy fejfájás. A kísérletekben résztvevő alanyok egy része még szeptemberben beszélt a hírcsatornának arról, hogy magas lázat, fáradékonyságot és durva fejfájást tapasztaltak.

Nem tudni semmit a hosszabb távú mellékhatásokról

Slaoui arról is beszélt, hogy rövidebb és középtávon a vakcina hatásai már egyértelműek, a hosszabb távú mellékhatások viszont még nem teljesen azok.

Elsőként Angliában kezdenek oltani

Az Egyesült Államokban két héten belül indulhat meg a vakcina elosztása, más országokban, mint Nagy-Britannia, már jövő héten sor kerül erre.

Kiemelt kép forrása: MTI/Komka Péter