A boncolási jegyzőkönyv szerint sem volt Covid-fertőzött az a 26 éves fiatalember, akit majdnem egy napig az úgynevezett Covid-osztályon kezeltek a nyíregyházi kórházban. Mire az orvosok rájöttek, hogy Richárd pokoli hasi fájdalmait a perforált vakbele okozza, már késő volt, a fiú a műtét előtt meghalt. A család ügyvédje kártérítést kér a kórháztól.

Ricsi rosszul lett

Októberben írtunk arról, hogy Pranczu Richárd hirtelen lázas lett, a pisilés is fájt neki, ezért a háziorvos tanácsára kórházba vittük, ahol azt hitték, koronavírussal fertőződött meg.

A kórházban tesztelték

Az édesanyja szerint a kórházban tesztelték a fiút, „majd több óra után valakinek végre az eszébe jutott, hogy talán meg kellene vizsgálni”. Mivel a vásárosnaményi kórházban nem volt sebész, ezért mentővel, a nyíregyházi kórházba vitték a 26 éves férfit.

A Covid-osztályra került

A nyíregyházi kórházban is a Covid-osztályon helyezték el. „Már járni is alig tudott szegénykém, az anyukájába kapaszkodott, a liftben pedig majdnem elájult” – mondta Ricsi halála után az apa. A férfi szerint megmérték a fia pulzusát, ami nagyon alacsony volt, de még ekkor sem gyanakodott senki más betegségre.

Egy napig vártak a kórház előtt a szülők

A szülők szinte egész nap a nyíregyházi kórház előtt vártak, hogy valami információt kapjanak arról, hogy fiúk milyen állapotban van. Mivel látogatási tilalom volt már akkor is, így nem mehettek be.

Egy biztonsági őr megsajnálta őket

A kórház egyik dolgozója megsajnálta a szülőket, bement érdeklődni a fiú állapotáról, majd azzal ment vissza a szülőkhöz, hogy a fiú jobban van, hazamehetnek. Ricsi szülei épp hogy hazaértek, amikor a kórházból hívták őket, hogy meghalt a fiúk. Akkor azt mondták az orvosok, hogy meg akarták operálni, de erre már nem került sor.

Boncolási jegyzőkönyv

Blikk most azt írja,  a boncolási jegyzőkönyvben a negatív Covid-teszten kívül fehéren-feketén ott áll, hogy a féregnyúlvány, vagyis a vakbél miatt gennyes gyulladás alakult ki a hashártyán is, sőt, a fiatalember szervezetében szepszis keletkezett. Ezek együttesen, az alapbetegségével együtt okozták a halálát. Richárd ugyanis úgynevezett Addison-kórban szenvedett, ami a mellékvesekéreg működésének idült elégtelenségét jelenti.

A szülők ügyvédhez fordultak

A fiú szülei gyermekük elvesztésének pillanatában érezték, hogy Ricsi halála mögött súlyos emberi mulasztás húzódik, ezért ügyvédhez fordultak. Biztosak abban, hogy a fiuk élhetne, ha a koronavírus miatt nem vesztegetik az időt, hiszen a vakbéllel azonnal műtőbe kellett volna tolni.

A kórház a biztosítóval tárgyal

„A boncolási jegyzőkönyvvel bárkinek nehéz lesz vitatkozni, hiszen bele van írva, hogy a fiúnak perforált a vakbele, ami egy akut állapotot hozott létre a szervezetében. Úgy gondolom, nyugodtan ki lehet mondani, hogy az orvosok nem a kellő gondosság elve szerint jártak el. Én, mint a család jogi képviselője, első lépésként megkerestem a kórházat, jelenleg a biztosítóval tárgyalnak, hogy kártérítés címén milyen kompenzációt tudnak fizetni. Hasonló esetekben ez az összeg milliós nagyságrendű szokott lenni. Nagyon remélem, a kórház korrektül áll az ügyhöz és sikerül megegyeznünk” – mondta dr. Ábrahám László, Richárd családjának jogi képviselője.

A szülők gyászolnak

A szülők azóta is vigasztalhatatlanok, egyre csak az igazságot, a felelőst keresik, mert egy vakbélgyulladásba manapság már nem szokás belehalni. Valami kis megnyugvást csak a fiuk sírjánál találnak, hiszen őt többé már nem ölelhetik át.

Kiemelt kép: illusztráció