Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón ismertette, hogy milyen pénzügyi tartalékok állnak rendelkezésre a koronavírus és a gazdasági hatásai elleni harcra. A kormány a közös közteherviselésban hisz.

Gulyás Gergely szombaton jelentette be a kormány járványügyi akciótervét.  A miniszter azt mondta,  közös teherviselésben hisznek, komoly gazdasági következményei is vannak a járványnak, ezért a védekezéshez szükséges forrásokat biztosítani kell.

Emiatt átrendezik a költségvetést, létrehozzák a a járvány elleni védekezés alapját és a gazdaság újraindítását szolgáló alapot.  Ahhoz, hogy meglegyen az összeg a védekezésre, a következő intézkedéseket hozzák:

  • a párttámogatások felét a védekezési alapba kell befizetni (1,2 milliárdot várnak innen)
  • a multinacionális üzletláncok 36 milliárd adnak ebbe az alapba a különadókból
  • a bankoknak 54 milliárdot kell fizetniük
  • az önkormányzatoktól pedig a gépjárműadót kérik az alapba.

Ez összesen 663 milliárd forint – április 15-től, vagy május 1-től lépnek életbe az intézkedések. Ez az összeg megy a járványvédelemre.

Gulyás szerint nagyjából harmincezerrel nőtt eddig a munkanélküliek száma, bár ennél többen veszthették el az állásukat, azonban voltak, akiknek sikerült máshol elhelyezkedni. Azonban jelentősen lecsökkent a szabad állások száma, és április kezdete óta a kormány becslése szerint naponta olyan 4 ezer fővel nő a munkájukat elvesztők száma. 

Az egészségügyi dolgozók egyszeri bruttó 500 ezer forintos támogatása nagyjából olyan 70 milliárd forintba fog kerülni a költségvetésnek, ezen felül az ápolók és az egészségügyi szakdolgozók 20 százalékos béremelésben fognak novemberben részesülni. 

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Krizsán Csaba