A szálló por magas koncentrációja miatt egészségtelennek minősítették a levegőt Nyíregyházán és Székesfehérváron – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ szombaton a Facebook-oldalán.

Egészségtelen a levegő minősége Nyíregyházn és Székesfehérváron. További négy település Debrecen, Kecskemét, Szeged és a pest megyei Tökölön, levegőminősége kifogásolt a levegőhigiénés index alapján. Kiemelték, hogy egyes településeken, Debrecenben és Nyíregyházán,  a nitrogén-dioxid koncentrációja is magas volt.

A gyermekeknél, a légzőszervi, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknél, valamint az idősebb korúaknál légzőszervi tünetek –köhögés, légúti irritáció vagy nehézlégzés – jelentkezhet.

Az NNK azt kéri, hogy az érzékeny lakosságcsoportba tartozók az egészségtelen levegőminőséggel jellemezhető településeken kerüljék a szabadtéri fizikai munkát és a sportolást.

Ezen felül arra is felhívja a lakosság, figyelmét, hogy kerüljék a légszennyezést okozó tevékenységeket (például a helytelen lakossági tüzelést és az avarégetést). A helyes fűtési módokról bővebb információ található a Fűts okosan! kampány oldalán.

Kiemelt kép: Székesfehérvár belvárosa – Forrás: Likenews.hu