Kellemetlen élményben lehetett része annak a 30 év körüli asszonynak Budán, akinek a fodrásza véletlenül a hajával együtt a fülének egy részét is levágta. Mentőket hívtak a vérző vendéghez, bizonyára soha nem fog többé ehhez a fodrászhoz menni.

Levágták a fülének egy részét

Egy prémium fodrászatba kérték a mentők gyors segítségét hét elején Budára, mert megsérült az egyik vendég. A 30 év körüli nő csupán rövidebb hajat szeretett volna, azonban annyit mozgolódott a székben ülve, hogy végül még a füléből is vágott egy kis darabot a figaró – írják a mentők közösségi oldalán.

Kórházba vitték a vendéget

A mentők perceken belül helyszínre értek és ellátták az asszonyt, akit végül félkész frizurával ugyan, de stabil állapotban szállíthattak kórházba a mentők.

Azonnal vérezni kezdett

„A fülem azonnal elkezdett nagyon vérezni, és egyszerűen nem állt el. A vér ömlött az arcomon és a ruháimra. Sokkot okozott, mert nem egészen tudtam, mi történt.” – mesélte egy 29 éves brit fiatalember, miután a fodrásza pont úgy belevágott a fülébe, mint most a budai szépségszalonban történt.

Ritkán, de előfordul

A szalon tulajdonosa így nyilatkozott a sajtónak: “Valakinek a fülvágása nagyon ritka, de sajnos néha előfordul, különösen, ha a vendég hajvágás közben hirtelen mozdulatot tesz, vakarózik vagy fészkelődik és a mozdulatról nem szól előre a fodrásznak. A megvágott fülű brit fiatalembert itt lehet megnézni.

Direkt vágta meg a vendéget

Az amerikai Wisconsin államban, néhány évvel ezelőtt egy fodrász tudatosan vágta meg egy vendége fülét. Állítólag a 22 éves férfi annyit mozgolódott a székben, hogy a 46 éves fodrász bepöccent és ollóval belevágott a fülébe.

Letartóztatták a fodrászt

Rendőrségi jelentések szerint a fodrászt felfegyverkezve, testi sértés és garázdaság vádjával tartóztatták le, annak ellenére, hogy azt állította, hogy a bevágás csak baleset volt. A rendőrség szóvivője azt mondta: “Bár nem bűncselekmény rossz frizurát csinálni valakinek, letartóztatják, mert szándékosan megvágta a vendég fülét az ollóval.”

Ismétlődő mozdulat

Rengeteg olyan munkakör van, ahol nagyon sok ismétlődő mozdulatot kell végezni. Ilyen munkát végeznek például a gépírók, fodrászok, rakodók. Az úgynevezett kéztőalagút-szindróma során a csukló környéki ideg nyomás alá kerül, mely zsibbadást és fájdalmat is okozhat a kézben. A fodrászok ollóhasználata az izületeknek árthat, ez és a figyelmetlenség is okozhat ilyen kellemetlen balesetet.

A vendég védelme a szépségszalonokban

A megfelelő munkafeltételek biztosításához szorosan hozzátartozik, hogy a munkavégzés dologi feltételeinek kialakításánál és a használat során az egészség és biztonság követelményei is érvényesüljenek. A szépségipari szakmáknál ez különösen fontos, hiszen szolgáltatásról van szó, ahol nem csak a dolgozó esetében szükséges a biztonság, de a vendég érdekében is. A vendég védelme a szolgáltató védelme is – írják a Biztonságos munkavégzés a szépségszalonokban című munkaanyagban.

Jódtinktúra

Ebben a tanulmányban azt is írják, hogy a sérülések ellátására üvegdugós edényben 8-10 cm3 jódtinktúrát és steril gyorskötést készletben kell tartani. Az elhasznált anyagot folyamatosan pótolni kell és ha valamilyen sérülés történik ezzel kell ellátni.

Kiemelt kép: illusztráció