Az emberi szervezet csodálatosan összetett rendszer, melynek egyik alapvető eleme a nyirokrendszer. Ez segíti a szervezetet a méreganyagoktól, vírusoktól és más nem kívánt anyagoktól való megszabadulásban. A limfómák, mint olyan rákos betegségek, amelyek a nyirokrendszert érintik, a leukémia egyik formáját képezik.

Kialakulása

A fehérvérsejtek (limfociták) némelyike rákossá válhat, nem megfelelő ütemben kezdenek el növekedni és osztódni, valamint nem pusztulnak el kellő mértékben. Végül a rákos sejtek kiszorítják az egészséges limfocitákat, ami rontja az immunrendszer működését, és érzékenyebbé teszi a szervezetet a fertőzésekre. A kóros, megnövekedett sejtek daganatokat képezhetnek.

Általában a nyirokcsomókban alakulnak ki, de érinthetik a lépet, a csecsemőmirigyet, a csontvelőt és a test más területeit is, beleértve a gyomrot, a májat és az agyat.

A betegség okai 

limfómák bármely életkorban előfordulhatnak, és számos tényező növelheti a betegség kialakulásának kockázatát.

A limfóma pontos okát nem ismerjük, de számos olyan tényező van, amely növelheti a betegség kialakulásának kockázatát. Ilyenek a családban előfordult limfómák, bizonyos genetikai rendellenességek, vegyi anyagoknak való kitettség, gyengült immunrendszer, nagy dózisú sugárzásnak való kitettség vagy bizonyos típusú fertőzések.

Tünetei

A betegség tünetei a típusától és stádiumától függnek, de a leggyakoribb jelek a duzzadt nyirokcsomók, gyakori láz, fertőzések, éjszakai izzadás, hirtelen nagyobb súlycsökkenés, étvágytalanság, fáradékonyság, bőrkiütés és vérszegénység. A tünetek egy része sok hétköznapi, kevésbé veszélyes betegség tünetei is lehetnek, ezért nem mindig könnyű a korai szakaszban felismerni a betegséget. Amennyiben a tünetek, fertőzések gyakran visszatérnek érdemes komolyabban foglalkozni a panaszokkal.

Kivizsgálása

A diagnózist általában általános fizikai vizsgálat, vérvétel, nyirokcsomó-biopsziás eljárás, csontvelő-mintavétel és képalkotó tesztek segítségével állítják fel.

Típusai röviden

Több mint 70 különböző limfóma típus létezik, melyek lehetnek lassan növekvőek, vagy akár erősen agresszív, gyors fejlődést mutatóak is.

A diagnózis fontossága itt is meghatározó, hiszen a Hodgkin és non-Hodgkin limfómák hasonló tünetekkel rendelkeznek és könnyen összetéveszthetőek.

Gyógyítási módok

A kezelése magában foglalhat kemoterápiát vagy sugárterápiát a kóros sejtek elpusztítására, illetve műtétet azok eltávolítására a szervezetből. Csontvelő átültetést is alkalmaznak a sérült csontvelő egészséges csontvelővel való pótlására. Immunterápiát is alkalmaznak, célzott gyógyszereket adnak be, hogy segítsék a páciens immunrendszerét a rákos sejtek elpusztításában.

A limfómák kezelése bonyolult és összetett folyamat, az orvos és a beteg közötti partneri viszony különösen fontos. A betegség korai felismerésével, a helyes kezelési tervvel, az immunrendszer megerősítésével és a szoros orvosi megfigyeléssel nagymértékben lehet javítani a betegek túlélési esélyeit és növelni az életminőségüket.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: leukémiás.hu

Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják az olvasóink Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek egy hónapig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát.