Érd Város Életmű Díját adományozták Pataki Jánosnak, a legendás cukrászfamília alapítójának. A díjazott 2014-ben elhunyt, ezért most a fia, Pataki Ádám vette át a posztumusz elismerést.

Igazi jelenség volt

Idén egy olyan kimagasló személyiségnek ítéltük, aki már nem lehet köztünk, öröksége mégis kitapintható. Pataki János cukrászmester nevét évtizedeken át Érd apraja-nagyja ismerte, igazi jelenség volt, aki méltóan képviselte városunkat és öregbítette Érd hírnevét országosan és világszerte – írja közösségi oldalán Csőzik László, a Pest megyei Érd polgármestere.

Édesapja díját a fia vette át

Az ország tortáját is neki köszönhetjük

Pataki János 2007-től a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének, 2012-ig a Cukrászok és Fagylaltkészítők Nemzetközi Szövetségének az elnöke, az Érdi Ipartestület elnöke, majd tiszteletbeli elnöke volt. Szakmai irányítása alatt lett igazán jelentős a „Magyarország Tortája” és az „Év Fagylaltja” verseny. 2014-ben bekövetkezett halála óta a szakma legjobbjai rendszeresen összemérik tudásukat a „Pataki János Emlékversenyen”.

Alpolgármester is volt a cukrászmester

„2002-től négy éven át együtt voltunk alpolgármesterek, nagyon szerettem és tiszteltem őt. Bátran állíthatom: nála rendesebb, szeretetreméltóbb, derekabb embert keveset ismertem. A rá jellemző nyugalom, derű és béke valósággal kisugárzott arra, akivel találkozott. A sok társadalmi megbízatást sohasem nyűgnek érezte, hanem emberségéből fakadó kötelességnek” – írja a posztumusz díjazottról a polgármester.

Tévésztár került az érdi családba

A rangos díjat Pataki János fia, Pataki Ádám vette át. Két évvel ezelőtt Liptai Claudia összeházasodott a legendás érdi cukrászcsalád sarjával.

A vőlegény készítette a tortát

A polgári szertartást Érden tartották, ahol csak a legközelebbi családtagok és tanúk voltak jelen. Az esküvői tortát a vőlegény személyesen készítette – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

Közös gyermek

A tévés műsorvezető a cukrászati tanulmányai gyakorlati helyén ismerkedett meg Pataki Ádámmal. Közös gyermekük, Marcell Ádám 2016-ban született.

A legendás Pataki cukrászda

Pataki Ádám nagyszülei Tápiógyörgyén üzemeltettek egy kis presszót, innen indult a családi vállalkozás. 1973-ban alapította édesapja Érden a Pataki Cukrászdát, amely mai napig a környék legnépszerűbb süteményezője.

Kiemelt kép: Liptai Claudis és Pataki Ádám – Forrás: Facebook/Pataki Ádám