Site icon LikeNews

Ma még szakad a hó és kemény fagy jöhet, na de a jövő héten…

Snowy Day Concept. Cold Weather in Winter Season. Female Lying in Bed while Using Mobile Phone to see Weather Forecast on Screen. Top View

Ma még az országban több helyen szakad a hó és kemény fagy is várható, ám a jövő héten akár már több órára kisüthet a nap és az idő is felmelegszik majd.

Időjárási helyzet Európában:

Az Északi-tenger és a Germán-Lengyel-alföld térségében köztes magasnyomás épült ki, arrafelé száraz és hideg légtömeg alakítja az időjárást. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hideg légtömeg

Ennek a hideg légtömegnek a déli határa elég élesen kirajzolódik, méghozzá Dél-Angliától az Alpok északi részén és a Kárpát-medencén át Ukrajna déli részéig húzódik, majd a Kelet-európai-síkságon kissé északabbra tolódik.

Vastag felhőzet

E frontálzóna mentén van vastag felhőzet, és több helyen ciklonális hullám, illetve légörvény is képződött rajta. Jellemzően ezeken a helyeken fordul elő nagy csapadékmennyiség: Észak-Olaszországban, valamint Franciaországban.

Havas eső

A csapadék halmazállapota általában eső, de az Alpokban, illetve a fent említett frontrendszer északi oldalán havazik, a légtömeghatáron kisebb körzetekben havas eső és ónos eső is előfordul. Emellett Finnországban és a szomszédos orosz területeken esik nagy területen a hó. Hétfő estig a Kárpát-medencétől délre vonul el egy sekély ciklon, délen több, északon kevesebb csapadék várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
  

Éjjel északnyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet. Hétfőn a Dunántúl nagy részén, és az Északi-középhegységben általában több órára kisüt a nap, délkeleten, keleten inkább felhős időre van kilátás. Kezdetben elsősorban a déli megyékben, hétfőn főként a Tiszántúlon több helyen számítani lehet hószállingózásra, havazásra, a délkeleti határvidéken havas eső, ónos eső is előfordulhat.

Hétfő délután

Hétfő délután már ott sem valószínű számottevő csapadék. Hétfő estétől több helyen köd képződhet. Vasárnap az északi, északkeleti szél főleg a Dunától keletre többfelé megélénkül. Hétfőn az ország nagy részén gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

Éjszakai hőmérséklet

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul, de a havas, kevésbé felhős, szélvédett részeken -8, -12 fokot is mérhetnek.

5 fok is lehet

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +5 fok között valószínű. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik

Exit mobile version