Ma még az országban több helyen szakad a hó és kemény fagy is várható, ám a jövő héten akár már több órára kisüthet a nap és az idő is felmelegszik majd.

Időjárási helyzet Európában:

Az Északi-tenger és a Germán-Lengyel-alföld térségében köztes magasnyomás épült ki, arrafelé száraz és hideg légtömeg alakítja az időjárást. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Hideg légtömeg

Ennek a hideg légtömegnek a déli határa elég élesen kirajzolódik, méghozzá Dél-Angliától az Alpok északi részén és a Kárpát-medencén át Ukrajna déli részéig húzódik, majd a Kelet-európai-síkságon kissé északabbra tolódik.

Vastag felhőzet

E frontálzóna mentén van vastag felhőzet, és több helyen ciklonális hullám, illetve légörvény is képződött rajta. Jellemzően ezeken a helyeken fordul elő nagy csapadékmennyiség: Észak-Olaszországban, valamint Franciaországban.

Havas eső

A csapadék halmazállapota általában eső, de az Alpokban, illetve a fent említett frontrendszer északi oldalán havazik, a légtömeghatáron kisebb körzetekben havas eső és ónos eső is előfordul. Emellett Finnországban és a szomszédos orosz területeken esik nagy területen a hó. Hétfő estig a Kárpát-medencétől délre vonul el egy sekély ciklon, délen több, északon kevesebb csapadék várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
  

Éjjel északnyugat felől tovább szakadozik, csökken a felhőzet. Hétfőn a Dunántúl nagy részén, és az Északi-középhegységben általában több órára kisüt a nap, délkeleten, keleten inkább felhős időre van kilátás. Kezdetben elsősorban a déli megyékben, hétfőn főként a Tiszántúlon több helyen számítani lehet hószállingózásra, havazásra, a délkeleti határvidéken havas eső, ónos eső is előfordulhat.

Hétfő délután

Hétfő délután már ott sem valószínű számottevő csapadék. Hétfő estétől több helyen köd képződhet. Vasárnap az északi, északkeleti szél főleg a Dunától keletre többfelé megélénkül. Hétfőn az ország nagy részén gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás.

Éjszakai hőmérséklet

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -7 fok között alakul, de a havas, kevésbé felhős, szélvédett részeken -8, -12 fokot is mérhetnek.

5 fok is lehet

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +5 fok között valószínű. A Likenews legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Illusztráció, Freepik