Elkészült Magyarország középiskoláinak friss rangsora, Veszprém mellett két budapesti középiskola állhat a dobogóra, azonban a legjobb 10 középiskola többsége vidéken van, Győrben kettő is bekerült a legjobb tízbe.

Nagy segítség a szülőknek

Nagy kérdés, hová járjon a gyerek, jó-e az az iskola, ahol tanul? A szülőknek itt a nagy segítség, mert az országos kompetenciatesztek alapján 2019-ben is elkészült Magyarország középiskoláinak a rangsora. Az alábbi 10-es listán minden iskola csak egyszer szerepel.

A legjobb a veszprémi Lovassy gimnázium lett, majd két budapesti az Eötvös és a Szent István gimnázium következik a listán. A top három vidéki középiskola Veszprémben, Szegeden és Nyíregyházán van, érdekesség, hogy Győr két középiskolát is adott az országos top 10-be.

Így készült a lista

A lista adatait idén is a legjobbiskola.hu oldalról gyűjtöttük. A középiskolák legfrissebb sorrendjének kialakításánál az Oktatási Hivatal által közzétett legfrissebb kompetenciaméréseket és érettségi eredményeket vették figyelembe. 

Az ország 1768 középiskolája közül a lista készítői arra voltak kíváncsiak, hogy az érettségin indult diákok milyen sikerességgel végeztek a választott tantárgyból és hányan választották az iskola sikeres érettségi tantárgyait, de számoltak az iskola eredményeinek stabilitásával is, így nem csak egy év eredményei alapján rangsoroltak.

Mi az a kompetenciateszt?

A lista az országos kompetenciatesztek eredményein alapul. Minden évben központilag végeznek országos kompetenciateszteket. A 6., a 8. és a 10. évfolyamos tanulók az ország összes iskolájának valamennyi feladatellátási helyén ugyanabban az időpontban és azonos körülmények között, az arra kiképzett felmérésvezetők irányításával és felügyeletével írták meg a felmérést. Ennek során egy kétszer 45 perc hosszúságú matematikai és egy kétszer 45 perc hosszúságú szövegértési tesztet oldottak meg.

Az ország legjobb 10 középiskolája 2019-ben

  1. Veszprém, Lovassy László Gimnázium
  2. Budapest, Budapest V. Kerületi Eötvös József Gimnázium
  3. Budapest, Budapest XIV. Kerületi Szent István Gimnázium
  4. Szeged, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium
  5. Nyíregyháza, Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium
  6. Debrecen, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
  7. Budapest, Deák Téri Evangélikus Gimnázium
  8. Budaörs, Budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Szakgimnázium
  9. Győr, Révai Miklós Gimnázium és Kollégium
  10. Győr, Kazinczy Ferenc Gimnázium és Kollégium

A fenti listát elnézve kiderül, hogy Magyarország legjobb 10 középiskolájából hat vidéken van, érdekesség, hogy mindössze négy van a Dunántúlon, a többi az Alföldön illetve Budapest pesti oldalán található.

Kiemelt kép: illusztráció