Eddig 21 ezer egészségügyi dolgozó kapta meg a Pfizer koronavírus-elleni vakcináját, 5 esetben okozott mellékhatást – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerdán délben az operatív törzs sajtótájékoztatóján.

Sok tízezer oltás áll rendelkezésre

Jelenleg 79 ezer ember beoltására elegendő oltóanyag van Magyarországon, eddig 21 ezren kapták meg az Pfizer-BionTech vakcináját, amit még az Európai Unió kötött le a tagországok számára.

Folyamatosan érkeznek újabb szállítmányok

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerdán elmondta, hogy folyamatosan érkeznek vakcina-szállítmányok az országba, a héten is jön még oltás – írja a BudapestKörnyéke hírportál.

5 embernél léptek fel mellékhatások

A tisztifőorvos arról is beszélt, hogy 10 napja zajlanak az oltások az országban, eddig a 21 ezer beoltott személy közül 5 olyan esetet jelentettek, amikor valamilyen mellékhatást váltott ki a vakcina.

Kiütés, izomremegés

Müller Cecília azt mondta, hogy kiütés és izomremegés jelentkezett mellékhatásként, de ezek nem súlyosak és minden esetet részletesen kivizsgálnak a gyártóval együtt.

Bécsben előrébb hozták az oltásokat

Közben az osztrák fővárosban szerdán megkezdődött a koronavírus elleni oltási kampány második köre. A január 12-ére tervezett országos oltás kezdetét is előbbre hozták – tudta meg a Kurier című osztrák napilap.

Németország ismét bezárkózik, aggódnak a mutáció miatt

Tegnap este jelentették be, hogy meghosszabbítják az érvényben lévő korlátozásokat és újabb szigorításokat vezetnek be Németországban, egyre jobban aggódnak a brit koronavírus-mutáció miatt, amely rendkívül gyorsan terjed.

Sokkal fertőzőbb

A brit adatok szerint az új, sokkal fertőzőbb vírus miatt teltek meg a kórházak Anglia délkeleti részén ott, ahol először találták meg ezt a mutációt. Nagy kérdés, hogy ott alakult-e ki valakiben az új vírusvariáns, vagy egy másik országban és csak azért Angliában találták meg, mert sok vírusgenetikai kutatást végeznek a szigetországban.

Franciaországban is aggódnak

Szintén friss hír, hogy kedden késő este Franciaországban is bejelentették, hogy a korábbi tervekkel ellentétben valószínűleg nem nyithatnak ki január 20-án a francia vendéglátóhelyek, ott is aggódnak az új angliai koronavírus-mutáció miatt.

Kiemelt kép forrása: MTI/Koszticsák Szilárd